ukenru
a-kobolyev-ukrayina-podilyaye-zanepokoyennya-polschi-schodo-opal-i-pivnichnogo-potoku-2

А.Коболєв: Україна поділяє занепокоєння Польщі щодо OPAL і "Північного потоку-2"

 • 8392 переглядiв

КИЇВ. 9 грудня. УНН. Україна поділяє занепокоєння Польщі щодо газопроводів OPAL і "Північний потік-2" і закликає повернутися до єдиного підходу на європейському ринку газу. Про це заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв під час обговорення безпеки поставок енергоносіїв у рамках Центрально-європейського енергетичного дня, передає УНН з посиланням на прес-службу "Нафтогазу".

"Ми поділяємо занепокоєння польської сторони щодо газопроводів OPAL і South Stream-2 ("Північний потік-2"), що створюють труднощі у Центральній та Східній Європі і призводять до ще більших зловживань з боку домінуючої сили. Ми надали інформацію про численні випадки таких зловживань щодо України до ЄС", - зазначив А.Коболєв.

З його слів, винятки в реалізації положень ЄС розділяють ринок газу Євросоюзу на частини і до кожної з них є різний підхід. "Досвід України щодо газової реформи свідчить, що усунення таких винятків сприяє позитивним фінансовим результатам і підвищенню безпеки", - додав голова "Нафтогазу".

"Ми чули європейські компанії, до яких є різні підходи з пропозиціями угод - це руйнує солідарність і призводить до криз", - заначив він.

А.Коболєв запропонував повернутися до єдиного підходу. "Без винятків і жодних окремих угод, доки не пройде обговорення зі сторонами, яких це торкається", - наголосив А.Коболєв.

Нагадаємо, Єврокомісія дозволила російському "Газпрому" збільшити прокачку газу через трубопровід OPAL, який побудовано в обхід України.

Президент України Петро Порошенко та президент Польщі Анджей Дуда раніше ухвалили спільну заяву, в якій закликали переглянути рішення Єврокомісії, яке відкриває можливість для “Газпрому” збільшити обсяги поставок газу до Європи в обхід України

Українські Національні Новини

Економіка