4-kvitnia-den-stvorennia-nato-vsesvitnii-den-morkvy-mizhnarodnyi-den-brodiachykh-tvaryn

4 квітня: День створення НАТО, Всесвітній день моркви, Міжнародний день бродячих тварин

 • 44293 переглядiв

4 квітня 1949 року представники 12 країн підписали у Вашингтоні Північноатлантичний договір, створивши військово-політичний союз НАТО для протидії потенційним загрозам з боку радянського союзу під час Холодної війни.

Сьогодні, четвертого квітня, відзначається 75-та річниця створення військово-політичного союзу НАТО, пише УНН.

Передумовою створення Північноатлантичного Альянсу стала зустріч 4 березня 1948 року у Брюсселі представників Бельгії, Великої Британії, Люксембргу, Нідерландів та Франції, який вони обговорили ідею підписання країнами Заходу договору про взаємну військову допомогу на фоні початку Холодної війни та потенційних загроз з боку радянського союзу.

4 квітня 1949 року у столиці США Вашингтоні представниками Бельгії, Великої Британії, Данії, Ісландії, Італії, Канади, Люксембургу, Нідерландів, Норвегії, Португалії, США та Франції підписали Північноатлантичний договір, який набув чинності з 24 серпня того ж року.

Нині членами НАТО є 32 країни. Останньою до Північноатлантичного Альянсу сьомого березня цього року вступила Швеція.

Україна розраховувала отримати План дій по членству в НАТО у 2008 році. Однак, як згодом з’ясувалося, цю ідею надання Україні ПДЧ на той момент категорично не підтримали Німеччина та Франція.

У лютому 2019 року вступили в силу зміни до Конституції України, згідно з якими у Преамбулі був закріплений курс на євроатлантичну інтеграцію України, тобто вступ до НАТО.

30 вересня 2022 року Україна подала заявку на вступ до Північноатлантичного Альянсу у прискореному порядку.

Любителі овочів сьогодні можуть долучитися до святкування Всесвітнього дня моркви.

Культивувати цей овоч почали в Азії 2 тисячі років до нашої ери. Використовували моркву для приготування різноманітних страв і в Давньому Римі. Вирощували моркву і у Київській Русі. А у деяких племен вона була незмінним атрибутом різноманітних обрядів. Зокрема, кривичі під час поховання клали небіжчика до човна, а поряд з ним завжди лежала велика морквина. Після обряду моркву з померлим спалювали. Вважалося, що якщо спалити моркву разом з мерцем, то у потойбічному світі він не буде страждати від голоду.

У Європі морква почала набувати широкої популярності у ХV столітті. Тоді з завдяки селекціонерам з’явилася біла, жовта та червона морква. Адже до цього цей овоч завдяки особливому пігменту був фіолетовим. Згодом у Голландії вивели таку знайому нам моркву помаранчевого кольору.

Четверте квітня – це День вітаміну С.

Вітамін С сприяє зниженню артеріального тиску, також захищає нашу шкіру та допомагає при створенні колагену, корисним він буде й для зміцнення імунітету, а ще він позитивно впливає на пам’ять та мислення

Найкращим джерелом вітаміну С є свіжі фрукти й овочі без термічної обробки.

У більшості тварин вітамін С виробляється самостійно, тому вони не мають проблем з серцевими нападами.

Цей вітамін став першим, який почали продавати у вигляді таблеток.

Зоозахисники та усі небайдужі люди сьогодні можуть долучитися до Міжнародного дня бродячих тварин.

Мета сьогоднішньої події - привернення уваги суспільства до проблеми безпритульності, залучення до піклування про таких тварин, сприяння зменшенню кількості бродячих собак методом стерилізації, розвитку притулків для тварин та заохочення людей брати собак та кішок з вулиці.

Ще одне сьогоднішнє зоологічне свято – День декоративного щура, який почали відзначати з 2003 року.

Декоративний щур – це повноцінний член багатьох родин. Тварина відрізняється гарними розумовими здібностями, активністю, дружністю та спритністю. Щури мають сильний хист до виживання, здатність бачити сни, співчувати, кохати. Крім того, тваринка чудово піддається дресируванню. Декоративні щури з’явились у Великій Британії.

Свої професійні свята сьогодні відзначають рекрутери та веб-майстри.

Міжнародний день рекрутера підкреслює ключову роль, яку відіграють ці професіонали у пошуку кандидатів на відповідні вакансії та допомагають компаніям у пошуку потрібних талантів, які сприятимуть їхньому успіху.

В даті святкування Дня веб-майстра закодована одна з найпоширеніших помилок в мережі – 404.

За церковним календарем сьогодні день Преподобного Йосипа.

Чоловік народився у Палестині, з юних літ вирішив присвятити своє життя служінню Господу і став ченцем. Йосип багато мандрував з проповідями, навертаючи людей у християнство. Заснував один з перших монастирів у Константинополі.

Іменини четвертого квітня святкують Йосип, Георгій, Єгор, Яків, Марія.

Захар Подкидишев

УНН Lite

    Популярні

    Новини по темі

    Як надмірні тренування впливають на наш мозок

     • 45640 переглядiв

    Євростат: інфляція в Єврозоні у березні знизилась до 2,4%

     • 45716 переглядiв

    У Китаї стався землетрус

     • 32253 переглядiв

    Суд не прийняв у Трампа заставу $175 млн

     • 40868 переглядiв