3-hrudnia-mizhnarodnyi-den-borotby-z-pestytsydamy-vsesvitnii-den-katannia-na-kovzanakh

3 грудня: Міжнародний день боротьби з пестицидами, Всесвітній день катання на ковзанах

 • 30296 переглядiв

Заходи по всьому світу відзначають Міжнародний день боротьби з пестицидами в пам'ять про катастрофу в Бхопалі 1984 року, щоб підвищити обізнаність про небезпеку токсичних хімікатів.

Сьогодні, третього грудня, за ініціативи екологічних активістів у багатьох країнах світу відбуваються заходи з нагоди Міжнародного дня боротьби з пестицидами, пише УНН.

У ніч на третє грудня 1984 року в індійському місті Бхопал на заводі з виробництва пестицидів вибухнув резервуар. За офіційними даними, загинули 500 працівників підприємства. Ще дві тисячі людей через отримані хімічні ураження померли протягом наступних тижнів.

За неофіційною статистикою, жертвами трагедії в Бхопалі, яку називають однією з найбільших техногенних катастроф ХХ століття стало більше 20 тисяч людей.

Мета сьогоднішньої події - привернути увагу суспільства до проблем, які трапляються через виробництво та експлуатування токсичних хімічних сполук.

З 1998 року третього грудня відзначається День комп’ютерної графіки.

Подія виникла за ініціативи однієї з американських компаній. А дата святкування обрана невипадково -  на честь абревіатури тривимірної графіки (3D). Число 3 та D – December (що перекладається з англійської мови як грудень).

Ще сьогодні можна долучитися до Дня катання на ковзанах. Подія була започаткована за ініціативи Міжнародного союзу ковзанярів з метою популяризації катання на ковзанах як активного виду відпочинку, так і шляху до спортивних досягнень.

За церковним календарем сьогодні День пам’яті святого Іоанна Мовчальника.

Він народився у заможній родині у VІ столітті. Після смерті батьків Іоанн роздав усе майо бідним, став послушником монастиря преподобного Сави в Єрусалимі, та взяв обітницю мовчання.

Згодом пішов з монастиря та усамітнився в пустелі. Мав дар зцілення та пророцтва. Дожив до 100 років.

Іменини 3 грудня святкують Іван, Андрій, Георгій, Микола, Сава, Ксенія.

Захар Подкидишев

УНН Lite

    Популярні

    Новини по темі