2023-rik-stane-naiteplishym-rokom-za-vsiu-istoriiu-sposterezhen

2023 рік стане найтеплішим роком за всю історію спостережень - Copernicus

 • 26498 переглядiв

Служба кліматичних змін ЄС Copernicus, у розпал кліматичних переговорів на COP28 оголосила, що 2023 рік буде найспекотнішим у всьому світі з початку ведення записів у середині 19 століття.

Поточний рік буде найтеплішим у всьому світі з початку ведення записів у середині 19 століття. Про це повідомляє УНН із посиланням на інформацію Служби зі зміни клімату Copernicus (C3S) Європейського Союзу.

У 2023 році було шість рекордних місяців і два рекордні сезони. Надзвичайні глобальні листопадові температури, включаючи два дні, що були на 2ºC теплішими за доіндустріальні, означають, що 2023 рік є найтеплішим роком в історії спостережень.

- розповідає Саманта Берджесс, заступния директора Служби Copernicus.

Найтеплішим досі був 2016 рік. Слід зазначити, що згідно із попередніми розрахунками, передбачалося, що 2023 рік стане піком глобальних середніх температур. Разом з тим, у середині листопада американське кліматичне агентство NOAA заявило: ймовірність того, що рік буде найтеплішим з 1850 року, становить понад 99 відсотків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Візит путіна в ОАЕ і Саудівську Аравію: зміцнення нафтової співпраці та спроба протидіяти зусиллям Заходу щодо ізоляції рф

Довідка

При середній глобальній температурі 14,22°C, листопад 2023 року був на 0,32°C теплішим за попередній рекорд, встановлений у листопаді 2020 року. Також вказується, що минулий місяць був на 1,75°С тепліший за середній листопад у період 1850-1900 років, і таким чином відповідає доіндустріальній епосі.

Рівень глобальних викидів вуглекислого газу (CO2) впливають на те, що клімат планети змінюється.

Поки концентрація парникових газів продовжує зростати, ми не можемо очікувати інших результатів, ніж ті, що спостерігалися цього року. Температура продовжуватиме зростати, як і вплив спеки та посух 

- сказав директор C3S Карло Буонтемпо. 

Напередодні у вівторок, звіт Global Carbon Budget показав, що глобальні викиди CO2 від викопних видів палива, таких як вугілля, нафта та природний газ, продовжують зростати. Очікується, що в 2023 році вони досягнуть рекордного рівня в 36,8 мільярда тонн на рік. Це на 1,1% більше, ніж у 2022 році, і на 1,4% більше, ніж у 2019 році.

Нагадаємо

Глобальне потепління більше, ніж на 1,5 градуси по Цельсію, стане причиною п'яти основних "переломних моментів" в системах Землі, які матимуть катастрофічні наслідки в усьому світі.

Ігор Тележніков

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі