10-hrudnia-den-nobelia-den-blahodiinosti-v-ukraini

10 грудня: День Нобеля, День благодійності в Україні

 • 45134 переглядiв

Сьогодні, 10 грудня, багато людей на планеті вшановують пам’ять видатного хіміка, інженера та письменника, винахідника динаміту та засновника найпрестижнішої премії у багатьох галузях Альфреда Нобеля, пише УНН.

Деталі

Саме 10 грудня 1896 року у Сан-Ремо Альфред Нобель помер. Увесь свій спадок, який становив 31,5 мільйонів шведських крон у вигляді цінних паперів, дохід з яких кожного року необхідно було розподіляти порівну, він заповів на фінансування заснованої ним премії.

З 1901 року щорічно присуджується Нобелівська премія за видатні заслуги у галузі фізики, хімії, фізіології та медицини, літератури та діяльності за збереження миру. З 1969 року за ініціативи Центрального банку Швеції присуджується Нобелівська премія у галузі економіки.

В Україні з 2007 року кожної другої неділі грудня відзначається День благодійності

Подія запроваджена з метою підтримки благодійної діяльності на різних рівнях відповідальності та стимулювання державних установ і органів місцевого самоврядування до підтримки будь-яких благодійних ініціатив.

З 1998 року у багатьох країнах світу відбуваються заходи з нагоди Міжнародного дня акцій за прийняття Декларації прав тварин.

Сама Декларація була затверджена Міжнародною лігою прав тварин 23 вересня 1977 року. Тепер зоозахисники добиваються, щоб вона була прийнята на рівні Організації Об’єднаних Націй.

Дата – 10 грудня – обрана у зв’язку з тим, що саме цього дня ООН прийняла Загальну декларацію прав людини.

Ще 10 грудня можна відзначити Всесвітній день футболу.

Різноманітні командні ігри з предметами схожими на м’яч у багатьох країнах існували з давніх часів.

Однак, батьківщиною футболу вважається Англія. Саме тут у 1863 році була створена перша у світі футбольна асоціація та були прийняті перші 10 футбольних правил.

З 1908 року футбол став олімпійським видом спорту, у 1930 році в Уругваї був проведений перший Чемпіонат світу з футболу.

Україна теж залишила свій слід у світовій футбольній історії. У 1975 та 1986 роках "Динамо" (Київ) вигравало Кубок Кубків УЄФА, 1975 році – Суперкубок УЄФА. "Шахтар2 (Донецьк) у 2009 році став володарем Кубку УЄФА.

Українські футболісти Олег Блохін, Ігор Беланов, Андрій Шевченко у різні роки ставали володарями найпрестижнішої індивідуальної футбольної нагороди у світі – Золотого м’яча.

За церковним календарем сьогодні День пам’яті мучеників Мини, Єрмогена та Євграфа.

Імператор Максимін відправив їх до Олександрії, щоб зупинити розповсюдження християнства. 

Мина та Євграф самі були християнами, Єрмоген теж увірував у Господа. Усі троє, навпаки, проповідували та підтримували християн. 

Це розлютило Максиміна, який сам прибув до Олександрії. За його наказом Мину Єрмогена та Євграфа довго катували, потім стратили, а тіла викинули у море.

За переказом, згодом їх мощі знайшли та перенесли до Константинополя.

Іменини 10 грудня святкують Євген, Степан, Іван.

Захар Подкидишев

Суспільство

Популярні

Новини по темі

10 грудня: День Нобеля, День благодійності в Україні

 • 45134 переглядiв

Пожежа в лікарні під Римом забрала життя трьох людей

 • 32327 переглядiв