zvychainomu-ukraintsiu-skladnishe-zakhystyty-svoiu-chest-ta-hidnist-nizh-chynovnyku-suddia-u-vidstavtsi

Звичайному українцю складніше захистити свою честь та гідність, ніж чиновнику - суддя у відставці

 • 52909 переглядiв

Звичайному українцю складніше захистити свою честь та гідність, ніж чиновнику, вважає суддя у відставці.

Звичайному українцю складніше захистити свою честь, гідність та ділову репутацію, ніж чиновнику, адже посадові особи завжди мають більше можливостей захиститися. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив суддя Вищого адміністративного суду України у відставці Олександр Ситников.

"Дійсно, захистити свою честь і достоїнство від чиновника дуже складно. У нас просто немає добрих спеціалістів – адвокатів, які б займалися питаннями захисту честі, гідності і достоїнства людей від чиновників. Загально у нас є практика, але це дуже складний процес. Тому що чиновники мають свій апарат, вони за тим всім слідкують, більшість з них мають навіть свої штати, які займаються питаннями піару чи іншими питаннями, тому дуже складно захищатися", - зазначив Ситников.

До того ж, за його словами, тривалість судового цивільного процесу щодо захисту честі та гідності може бути більша, ніж у адміністративному судочинстві.

"Суб’єкт владних повноважень завжди має більше повноважень і завжди має більше можливостей захиститися. У нас в практиці виникало таке питання, і коли ми його обговорювали, то розумніше було б захист честі, гідності і достоїнства суб’єкта владних повноважень або посадової особи, якимось чином перевести до адміністративної юстиції, тому що тут в адміністративній юстиції суб’єкт владних повноважень повинен доводити, що він не порушив права. А в цивільному процесі громадянин повинен повністю довести вину суб’єкта владних повноважень. І тут, бачите, така нерівність, вона одразу випливає в практичній площині застосування цих норм", - пояснив суддя у відставці.

Контекст

Раніше стало відомо, що бізнесмен Віктор Поліщук звернувся до Шевченківського районного суду з позовом до АРМА про захист честі, гідності та ділової репутації.

У коментарі УНН Віктор Поліщук пояснив, що був змушений звернутися до суду через заяву керівника АРМА Олени Думи про наявність у нього та його дружини "тісних стосунків з кремлівською верхівкою". Він заявив, що ця інформація є видуманою та не відповідає дійсності.

Додамо

На початку червня Шевченківський районний суд Києва задовольнив клопотання Офісу Генпрокурора і дозволив передачу комплексу "Гулівер" в управління АРМА. Однак, представники "Гуліверу" заявляють, що таке рішення грубо порушує процесуальні та матеріальні норми права та фактично означає захоплення бізнесу за сприяння правоохоронних та силових органів.

Поки що невідомо, як ця ситуація буде розвиватися далі, адже представники компанії-власника комплексу в судах доводять безпідставність та незаконність такого рішення.

Лілія Подоляк

Слайдер

    Популярні

    Новини по темі

    ЗСУ збили російський Су-25 на Донеччині: другий за місяць

     • 21506 переглядiв

    Словаччина озброює Україну, попри власне бажання - Bloomberg

     • 33067 переглядiв

    У червні на оборону витрачено 155,6 млрд гривень - Мінфін

     • 33594 переглядiв