znakovyi-hruzynskyi-rezhyser-otar-ioseliani-pomer-u-paryzhi-u-vitsi-89-rokiv

Знаковий грузинський режисер Отар Іоселіані помер у Парижі у віці 89 років

 • 45623 переглядiв

Грузинський кінорежисер Отар Іоселіані помер на 89-му році життя у Франції, залишивши по собі спадщину з понад 20 фільмів, серед яких і відзначений нагородами "Листопад". Він був критиком російської агресії.

Відомий грузинський кінорежисер, сценарист і актор Отар Іоселіані помер у Франції у віці 89 років. Про його смерть повідомив Перший канал Суспільного мовника Грузії, пише УНН.

Деталі

Іоселіані народився в Тбілісі в 1934 році. Почав працювати у кіно наприкінці 1950-х. За свою кар'єру режисер зняв понад 20 як ігрових, так і документальних фільмів.

Перший повнометражний фільм Іоселіані "Листопад" (1966 рік) був удостоєний у Каннах призу ФІПРЕССІ та призу Жоржа Садуля як найкращий дебют. Цей фільм, у якому головний герой виступає проти потурання начальства, був заборонений до показу в Грузії.

У період роботи в срср Іоселіані зняв також фільми "Жив півчий дрізд" (1970) та "Пастораль" (1975).

Після початку вторгнення срср до Афганістану режисер переїхав до Франції, де жив і працював до кінця життя. У цей період він зняв видатні фільми "Фаворити Місяця" (1984), "Полювання на метеликів" (1992) та інші.

Багато його робіт ставали лауреатами найбільших міжнародних кінофестивалів.

Іоселіані вкрай різко публічно висловлювався про агресію росії спочатку проти Афганістану та Чечні, а потім і проти Грузії у 2008 році. За його словами, російські війська "не шкодують ні жінок, ні дітей, вони ні перед чим не зупиняються", це "просто мародери та ґвалтівники, армія не може бути такою".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер ексдиректор Львівської національної опери Едер

Анастасія Рябоконь

Культура

    Популярні

    Новини по темі

    За поточний тиждень ЗСУ знищили більше 7 тисяч окупантів

     • 44947 переглядiв