ukenru
zmini-do-konstitutsiyi-z-detsentralizatsiyi-u-vr-mayut-napratsyuvati-propozitsiyi-do-1-bereznya

Зміни до Конституції з децентралізації: у ВР мають напрацювати пропозиції до 1 березня

 • 13033 переглядiв

КИЇВ. 16 грудня. УНН. У Верховній Раді створили міжкомітетську робочу групу з підготовки комплексних законодавчих пропозицій із внесення змін до Конституції України щодо децентралізації. Відповідне розпорядження підписав голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, пише УНН.

Деталі

Як повідомляється на сайті парламенту, створена робоча група працюватиме на базі комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування та комітету з питань правової політики. Головою робочої групи став перший заступник голови ВР Олександр Корнієнко.

Зазначається, що вже завершені "консультації напрацювань з органами місцевого самоврядування, з усіма профільними асоціаціями, і тепер справа за парламентом".

Ключовими політичними питаннями, як вказано, стануть статус самоврядування на субрегіональному рівні та формування нагляду, призначення та діяльність префектів.

Згідно з розпорядженням голови Верховної Ради, члени робочої групи мають підготувати пропозиції до 1 березня 2022 року.

Додамо

У лютому цього року Президент України Володимир Зеленський заявив, що народні депутати повинні у поточному році ухвалити зміни до Конституції України щодо відносин між центральними та місцевими органами влади.

Варто зазначити, що це не перша спроба внести зміни до Конституції щодо децентралізації. Але, як вказують експерти, політичні обставини не дозволили Верховній Раді ухвалити подані Президентом України зміни до Конституції щодо децентралізації.

Так, 31 серпня 2015 року після ухвалення змін до Конституції в частині децентралізації під будівлею парламенту почалися сутички. Протестувальники почали закидати правоохоронців петардами і димовими шашками, пізніше один з присутніх кинув у групу силовиків бойову гранату, були загиблі. У події під Радою постраждали близько 150 осіб.

Українські Національні Новини

Політика