zimoyu-ne-trimaye-teplo-a-litom-ne-dikhaye-eksperti-kndise-viyavili-brakovanu-viyskovu-formu-dlya-natsgvardiyi

Зимою не тримає тепло, а літом - не дихає: експерти КНДІСЕ виявили браковану військову форму

 • 1227941 переглядiв

КИЇВ. 29 червня. УНН. Під час чергового дослідження якості військової форми, яка була закуплена з держбюджету, експерти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз виявили неабиякий брак у формі. Про це повідомляє УНН з посиланням на сайт КНДІСЕ.

Деталі

“Ми оцінюємо зовнішній вигляд: чи відповідає вона українському пікселю, потім, згідно ДСТУ, перевіряємо відповідність. Далі беремо шматочок тканини 10 на 10, висушуємо, зважуємо, доводимо до постійної маси, а потім, якщо потрібно знайти відсотковий склад тканини, ми варимо його в кислоті”, - розповідають експерти.

На формі, яка перевірялася цього разу, за словами експертів, - добряче зекономили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підробка чи оригінал: експерти розповіли як перевірити іноземну банкноту

“У першу чергу їх обділили з тканиною, тому що заявлена тканина повинна мати відсотковий склад 80% поліестеру на 20% бавовни. Однак після перевірки виявилося, що це 100% поліестер”, - пояснюють експерти.

За їх словами, військова форма з таким складом, фактично - скляний купол для тіла військового. Зимою вона не тримає тепло, а влітку - не дихає, бо 100% синтетики в складі тканини позбавляє її функції термообміну. Також питання у експертів викликав і наповнювач форми, який виявився дуже тонким.

Після цих досліджень, експерти КНДІСЕ переходять до перевірки форми на міцність. Для цього відбирається зразок тканини, який розміщується в розривній машині. За правилами, він має розірватися при навантаженні не меншим ніж 500 Ньютонів. Натомість зразок: що досліджується, не витримав і половини з потрібного навантаження.

“Тканина порвалася біля закріплення, однак якби вона була натуральна, вона б порвалася десь посередині. А так - це синтетика, яка розірвалася біля закріплень під час навантаження 157 Ньютонів”, - резюмують експерти.

Дослідження експертів Київського науково-дослідного інституту судових експертиз не вперше демонструють погану якість військового одягу. Усього за період воєнного стану експерти КНДІСЕ встановили, що через неякісно виготовлену форму державі було завдано збитків на понад півтора мільярди гривень. За їх словами, багато з досліджуваних зразків не відповідають визначеним стандартам якості, а ціни на закупівлю цієї форми є завищеними.

Раніше

Директор КНДІСЕ Олександр Рувін заявив, що експерти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз мають змогу дослідити всі фінансово-господарські операції та закупівлі товарів за державні кошти, які викликають підозри у слідчих органів.

За його словами, з початку повномасштабного вторгнення рф на територію України, експерти інституту за призначенням слідчих органів провели більше ніж 100 досліджень за фактами здійснення закупівель товарів і послуг за державні кошти, а загальна сума збитків нанесених Україні становила понад 2,6 млрд грн. Найбільші збитки держава понесла у сегменті закупівлі одягу, амуніції та продуктів харчування.

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі