ukenru
zelenskiy-zatverdiv-polozhennya-pro-prokhodzhennya-sluzhbi-u-viyskovomu-rezervi-dpsu

Зеленський затвердив положення про проходження служби у військовому резерві ДПСУ

 • 35650 переглядiв

КИЇВ. 26 жовтня. УНН. Президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким затвердив Положення про проходження громадянами України служби у військовому резерві Державної прикордонної служби України. Про це йдеться в указі №775/2019 від 25 жовтня, опублікований на офіційному сайті Президента, передає УНН.

"Затвердити Положення про проходження громадянами України служби у військовому резерві Державної прикордонної служби України (додається)", - йдеться у документі.

Так, Положення визначає порядок добору, умови прийняття громадян України на службу у військовому резерві ДПСУ та проходження ними служби у військовому резерві.

Зокрема, Положення передбачає, що службу у військовому резерві ДПСУ проходять громадяни, придатні до військової служби за станом здоров'я, які не досягли граничного віку перебування у військовому резерві та здатні з урахуванням місця проживання (перебування), професійних і моральних якостей до проходження служби у військовому резерві.

Також передбачено, що чисельність резервістів – тобто громадян, які виконують військовий обов'язок шляхом проходження служби у військовому резерві – визначається Адміністрацією ДПСУ з урахуванням бюджетних асигнувань, передбачених на утримання Держприкордонслужби.

"Громадяни проходять службу у військовому резерві в добровільному порядку, а в особливий період військовослужбовці, які звільнені з військової служби в Адміністрації Держприкордонслужби, її розвідувальному органі, регіональних управліннях, загонах морської охорони, прикордонних загонах, окремих контрольно-пропускних пунктах, авіаційних частинах, закладах освіти, науково-дослідній установі, органах забезпечення, підрозділах спеціального призначення Держприкордонслужби та відповідають вимогам, установленим пунктом 141 цього Положення, – в обов'язковому порядку", - йдеться у Положенні.

Як уточнюється, граничним віком перебування у військовому резерві є граничний вік перебування військовозобов'язаних у запасі другого розряду.

"Громадяни, прийняті на службу у військовому резерві, під час проходження перших зборів складають Військову присягу на вірність Українському народу, якщо вони не складали її раніше", - передбачено у Положенні.

При цьому, Адміністрація Держприкордонслужби забезпечує виконання та контроль за додержанням вимог законодавства з питань проходження громадянами служби у військовому резерві.

Адміністрація ДПСУ щороку до 1 листопада має подати до Генерального штабу Збройних Сил України інформацію про чисельність резервістів, заплановану для комплектування органів Держприкордонслужби.

Згідно з Положенням, на службу у військовому резерві приймають:

1) військовослужбовців, які звільняються з військової служби в запас з органів Держприкордонслужби або з військових частин інших військових формувань, що дислокуються поблизу, і проживають (перебувають) поблизу цих органів Держприкордонслужби;

2) військовозобов'язаних, які проживають (перебувають) у населених пунктах, в яких або поряд з якими дислокуються органи Держприкордонслужби або їх підрозділи.

Крім того, передбачено, що з громадянином, щодо якого прийнято рішення про прийняття на службу у військовому резерві, укладається відповідний контракт – тобто письмова угода, укладена між громадянином і державою, від імені якої виступає ДПСУ, для встановлення правових відносин між сторонами під час проходження служби у військовому резерві.

"Контракт є підставою для видання наказу начальника органу Держприкордонслужби про прийняття громадянина на службу у військовому резерві і призначення його на посаду або про продовження служби у військовому резерві.

Строк, на який укладається контракт, обчислюється повними роками, крім випадку, коли контракт укладається з резервістом до досягнення ним граничного віку перебування у військовому резерві", - сказано у Положенні.

Нагадаємо, в Україні можуть повернути призов до армії з 18 років.

Українські Національні Новини

Політика