zelenskiy-yakbi-kitay-obyednavsya-z-rosiyeyu-pochalasya-b-svitova-viyna

Зеленський: якби Китай об'єднався з росією – почалася б світова війна

 • 451999 переглядiв

КИЇВ. 20 лютого. УНН. Якби Китай об'єднався з росією і став на бік агресора – це призвело б до світової війни, заявив Президент Володимир Зеленський в інтерв'ю WELT, передає УНН.

Деталі

Глава держави зазначає, що китайське питання надзвичайно складне. Для України важливо, щоб Пекін не підтримував путіна в цій війні. Крім того, Зеленський також додав, що хотів би бачити в Китаї союзника, але наразі це неможливо.

Цитата

“Я бачу, що Китай може дати прагматичну оцінку тому, що тут відбувається. Тому що, якби Китай вступив у союз із росією, вибухнула б світова війна, і я думаю, в Пекіні це усвідомлюють”, – вважає Зеленський.

Відповідаючи на запитання про те, яких би заходів вжила Україна, щоб переконати Пекін відмовитися від нейтралітету, Президент сказав: “Є старі домовленості, гарантії безпеки, які були наслідком Будапештського меморандуму і яким, надалі, наслідували інші країни. У той час було чітке зобов'язання Китаю захищати територіальну цілісність України. У нас були ці гарантії. І я хотів би попросити підтримати нашу “формулу миру” з 10 пунктів”.

Зокрема, ядерна безпека — це перше питання, у розв'язанні якого Китай повинен зіграти свою роль, поряд зі Сполученими Штатами і деякими державами-членами ЄС. Це не тільки гарантія безпеки України, а й гарантія для всього світу, зазначає Зеленський.

“Китай має підтримати нашу “формулу миру”. Йдеться про ядерну безпеку, тому що росіяни взяли під контроль нашу атомну електростанцію. Це серйозна загроза, якій ніхто не може запобігти, навіть МАГАТЕ. Ніхто не може вплинути на них”, – констатує Президент.

Водночас, він зазначив, що наразі не бачить жодних ознак військової підтримки росії з боку Китаю.

Доповнення

Раніше NBC News з посиланням на чотирьох американських чиновників писали, що Китай може надавати росії нелетальну військову допомогу. Зокрема, така допомога може включати форму або бронежилети.

Тим часом, заступник держсекретаря Венді Шерман заявила, що Сполучені Штати “занепокоєні зростаючим партнерством” між Китаєм і росією та підтримкою Китаєм російського вторгнення в Україну.

На Мюнхенській конференції з безпеки, яка відбулася 18 лютого, головний китайський дипломат Ван І заявив, що "існують деякі сили, які не хочуть успіху мирних переговорів між Україною і росією".

"Тиск або санкції не вирішили проблеми між країнами", - сказав Ван і закликав до мирного розв'язання війни через діалог і консультації, хоч би якою жорсткою не була напруженість.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Окупанти атакували передмістя Запоріжжя

     • 721429 переглядiв