ukenru
zelenskiy-nazvav-tri-etapi-na-shlyakhu-do-uspishnogo-zakinchennya-viyni

Зеленський назвав три етапи на шляху до успішного закінчення війни

 • 23805 переглядiв

КИЇВ. 30 жовтня. УНН. На шляху до успішного закінчення війни та панування миру, треба пройти 3 головні етапи - завершення гарячої стадії, примирення та безпечну реінтеграцію. Про це заявив президент України Володимир Зеленський, виступаючи в Маріуполі, передає кореспондент УНН.

"Міжнародний досвід збройних конфліктів та війн у будь-якому куточку планети доводить: на шляху до успішного закінчення війни та панування миру, треба пройти 3 головні етапи, невід’ємні та послідовні. Перший етап – це завершення гарячої стадії та припинення вогню. Ми впевнені, що обов’язково досягнемо цього найближчим часом", - заявив Президент.

З його слів, це дуже потрібно та важливо зробити, але насправді це тільки перший крок.

"Другий невід’ємний етап – це примирення. Примирення людей, пошук консенсусу. Скільки часу потрібно, щоб загоїлись рани? Чи може бути взагалі така ситуація, коли в одному купе потягу, коли-небудь, зможе їхати ветеран війни та мешканець окупованого Луганську, який не підтримував самопроголошену місцеву владу, але був змушений залишатись на тих територіях? Все це дуже складний і дуже чутливий нейрохірургічний процес. Це – ніби тримати сірники біля відкритої каністри з бензином. Один необачний рух, одна необачна заява можуть все перекреслити і відновити гарячу стадію конфлікту", - пояснив Зеленський.

З його слів, саме тому у цих конфліктах надважливою є роль риторики, яку медіа застосовують.

"Третій невід’ємний факт – це безпечна реінтеграція. Не на папері, але реальна. Є багато світових прикладів, коли гостру стадію конфлікту вдалось припинити, і навіть вдалось часткове примирення. Та не відбулось головного – повернення територій. Вони залишились в іншому статусі та не повернулись до складу тієї чи іншої держави. Чи влаштовує такий варіант Україну? Я гадаю, що ні. Але питання риторичне. Всі ці етапи нам доведеться пройти разом – Державі, суспільству, кожному громадянину України", - додав Глава держави.

Нагадаємо, Володимир Зеленський заявив, що на сьогодні Крим зник з інформаційної повістки ЗМІ, а згадки про людей у підконтрольному Донбасі так чи інакше пов’язані тільки з війною.

Українські Національні Новини

Політика