ukenru
zelenskiy-nazvav-skladovi-strategiyi-bezpechnoyi-reintegratsiyi-donbasu-i-krimu

Зеленський назвав складові стратегії безпечної реінтеграції Донбасу і Криму

 • 9157 переглядiв

КИЇВ. 30 жовтня. УНН. Президент України Володимир Зеленський, виступаючи на Форумі єдності в Маріуполі, назвав чотири складові стратегії безпечної реінтеграції Донбасу і Криму, передає кореспондент УНН.

"Після 5 років війни нарешті повинна з’явитись державна стратегія безпечної реінтеграції Донбасу і Криму. Її складові будуть презентовані сьогодні, але є важливий момент – це наше бачення, яке підлягає широкому обговоренню, дискусії заради його покращення, бо про це свідчить міжнародний досвід. Щоб усе спрацювало, щоб кейс із настанням миру був успішний, стратегія держави має включати чотири обов’язкові складові. Перша – прозорість і публічність. Держава повинна не лише пояснювати свої кроки. Вона має знайти правильні шляхи, разом із українським суспільством ініціювати масштабний національний діалог", - сказав Президент.

З його слів, необхідно чути один одного, а гострі питання вирішувати з холодною головою, без політичних гасел та ставити в цих питаннях на перше місце інтереси України.

"Тоді у нас з’являється друга складова державної стратегії . Це - консенсус. Українському суспільству треба домовитись між собою, і це дуже важливо. Тому що сьогодні в країні існує абсолютно різне бачення у питанні повернення Донбасу і Криму. Більшість впевнена, що вони повинні повернутись в Україну. Але як саме – тут суспільство розділене", - зазначив він.

Зеленський зауважив, що, попри розбіжності щодо шляхів, 80% прагнуть припинення вогню на Донбасі.

"Третя невід’ємна складова стратегії реінтеграції – це реалізм. Помилково думати, що ми швидко та з легкістю повернемо Крим військовим шляхом. Слід усвідомлювати, що вже завтра на окупованих територіях Донбасу усі люди не заговорять одразу українською. Ми не маємо тішити себе всіма цими ілюзіями, сподіватись, що все це станеться зі змахом чарівної палички. Маємо бути реалістами і не боятись правди, не боятись, хоч би якою гіркою іноді вона б не була. І наш підхід до реінтеграції Донбасу і Криму повинен бути зваженим, і, найголовніше, прагматичним", - сказав Глава Держави.

Він заявив про необхідність чітко відповісти, якою є головна мета, чи вона реальна та на які компроміси українці готові заради досягнення цієї мети.

"І остання, четверта складова – це імплементація, здатність держави втілювати стратегії у життя, реальні кроки і реальні результати, а не дописи про успіх лише у Facebook. Ми можемо прийняти хоч 10 стратегій, але без реальних дій ми жодної з них не досягнемо", - додав Зеленський.

Нагадаємо, Президент заявив, що помилково вважати, що повернення Криму та Донбасу відбудеться швидко і без зусиль.

Українські Національні Новини

Політика