zamist-realizatsii-pustyi-piar-chomu-ukraina-mozhe-vtratyty-yakhtu-medvedchuka

Замість реалізації - пустий піар: чому Україна може втратити яхту медведчука

 • 104022 переглядiв

Суд у Хорватії скасував арешт яхти Royal Romance Медведчука. АРМА та Офіс генпрокурора звинувачують один одного у зволіканні з продажем активу вартістю 200 млн доларів.

Суд у Хорватії скасував арешт 92-метрової яхти Royal Romance, яка належить обвинуваченому у держзраді колишньому нардепу віктору медведчуку. Тепер Агентство з розшуку та менеджменту активів не зможе продати цей актив. АРМА та Офіс генерального прокурора вже встигли звинуватити один одного у бездіяльності, однак це навряд допоможе Україні не втратити дороговартісний актив медведчука, пише УНН.

Деталі

Напередодні стало відомо, що Окружний суд м. Спліт скасував арешт на яхту медведчука через відсутність обвинувального акту по кримінальній справі від Офісу генпрокурора.

У АРМА не стали виправдовуватися, чому Агентство за два роки так і не змогло продати яхту медведчука, а замість цього звинуватили у зволіканні Офіс генпрокурора.

Звісно, нове керівництво АРМА може стверджувати, що цей процес затягнули попередники чи Офіс генерального прокурора. Проте, варто зазначити, що Олена Дума очолює АРМА вже понад рік і за цей час, як бачимо, яхта так і не була виставлена на аукціон.

Водночас Олена Дума згадувала про яхту медведчука чи не у кожному своєму публічному виступі і наголошувала, що співробітники АРМА проводять "титанічну працю" задля реалізації цього активу. Однак, чи не була це обмовка і можливо насправді Дума мала на увазі, що вони "носили воду в решеті", адже як приклад "титанічної роботи" вона назвала огляд яхти у Хорватії.

Очільниця АРМА навіть скаржилася на "спротив мєдведчука", який заважає агентству реалізувати його актив. Можна припустити, що юристи зрадника дійсно могли намагатися вплинути на ситуацію з арештом яхти у Хорватії, однак чи може це бути виправданням для АРМА за те, що Україна фактично за один крок до втрати одного з найдорожчих арештованих активів медведчука.

Продаж 92-метрової яхти Royal Romance, яку оцінюють у 200 млн доларів, міг би принести значні доходи до державного бюджету, які могли б бути використані для фінансування соціальних програм, оборони чи інших важливих потреб країни.

Бізнесмен Поліщук пояснив, чому подав позов проти АРМА про захист честі й гідності22.07.24, 10:57

Про бездіяльність нового керівництва АРМА щодо реалізації вказаного активу заявили й в Офісі генпрокурора.

Офіс генерального прокурора протягом усього терміну арешту докладав зусиль для розробки механізмів, які б дозволили АРМА реалізувати майно, яке знаходиться за кордоном... Однак, нове керівництво АРМА допустило зволікання в цьому процесі… Лише 20 березня 2024 року, майже через 2 роки після арешту, АРМА розпочала процедуру реалізації яхти,

- заявили в ОГП.

Правоохоронці запевнили, яхта Royal Romance на сьогодні перебуває під арештом у двох провадженнях щодо медведчука. Однак, варто зауважити, що ці рішення діють виключно на території України і для Хорватії вони не мають юридичної сили.

Тому правоохоронці наразі працюють з міжнародними партнерами для напрацювання механізму конфіскації та реалізації яхти Royal Romance, що належить колишньому народному депутату, співзасновнику політичної партії "ОПЗЖ".

Лишається лише одне питання - якщо Україні вдасться добитися повторного арешту яхти Royal Romance у Хорватії, скільки ще часу знадобиться очільниці АРМА Олені Думі для того, щоб подолати "спротив" медведчука і все ж продати на аукціоні цей арештований актив. Чи "титанічна праця" знову закінчиться на огляді яхти у Хорватії?

Лілія Подоляк

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Сирський: повернути Крим реально. Київ має план

     • 24820 переглядiв

    Ракетна атака рф на Харків: наразі без постраждалих

     • 24102 переглядiв