zakonoproiekt-pro-mobilizatsiiu-ombudsman-rozpoviv-shcho-robytymut-z-normamy-yaki-superechat-konstytutsii

Законопроєкт про мобілізацію: Омбудсман розповів, що робитимуть з нормами, які суперечать Конституції

 • 71643 переглядiв

Омбудсман Дмитро Лубінець розповів, що робитимуть з нормами законопроєкту про мобілізації, які, за його словами, суперечать Конституції.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що напередодні відбулась нарада з представниками Міноборони щодо законопроєкту про мобілізацію, на якій знайшли компроміси стосовно тих пунктів документу, які суперечать Конституції. Про це він розповів в ефірі телемарафону, повідомляє УНН.

Деталі

Як зазначив Лубінець, Конституція України дозволяє обмежувати права громадян, коли офіційно введений режим воєнного стану. З іншого боку в законопроекті не можуть бути прямо порушені права, які зазначені як базові в Конституції.

Так на перший аналіз я побачив, що там (в законопроєкті щодо мобілізації – ред.) є деякі норми, яка суперечать Конституції. Але вчора ввечері у мене відбулась робоча нарада, де були присутні представники міністерства оборони, були фахівці нашої інституції, де ми в онлайн режимі знайшли компроміси, як з одного боку забезпечити закон про мобілізацію, а з іншого –точно не порушувати права людей

- заявив Омбудсман.

Також він повідомив, що при підготовці цього законопроєкту до внесення у сесійний зал буде засідання профільного комітету."Буде окрема експертна оцінка від мене. Ми зробимо так, що права людей будуть забезпечені", - резюмував Омбудсман.

Нагадаємо

Раніше Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Лубінець заявляв, що законопроєкт про мобілізацію містить норми, що суперечать Конституції України.

Довідково

25 грудня Кабінет Міністрів України спрямував до Верховної Ради законопроєкт №10378, що регулює питання мобілізації, рекрутингу та проходження військової служби.

Ця законодавча ініціатива передбачає низку обмежень і санкцій щодо військовозобов'язаних громадян України, які ухиляються від мобілізації. Згідно з інформацією, тих, хто ухиляється, вноситимуть до спеціально створеного відкритого Єдиного реєстру боржників. Через це вони будуть обмежені в праві користуватися власним транспортом, не зможуть отримати водійські права, виїжджати за кордон, здійснювати операції з рухомим і нерухомим майном, а також будуть обмежені в праві на користування грошовими коштами та іншими цінностями, не зможуть отримати кредит і скористатися пільгам.

Крім того, згідно із законопроєктом, ухилянтам та особам, які відмовляються проходити медогляд, зможе загрожувати тюремне ув'язнення на строк від трьох до п'яти років.Водночас в уряді пропонують удесятеро збільшити штраф за порушення правил військового обліку.  Також може зрости штраф за порушення правил мобілізації та військової служби.

Крім того, стане можливим затримати порушників на три доби для встановлення особи та з'ясування обставин. Наразі адмінзатримання не перевищує трьох годин.  

Тетяна Краєвська

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    Меланія Трамп не з'явилася на сімейному різдвяному фото

     • 35604 переглядiв

    Армія рф вдарила по Вовчанську, є жертва

     • 28239 переглядiв