ukenru
zakonoproiekt-hetmantseva-uzakonyt-perevyshchennia-povnovazhen-podatkovoi-shchodo-blokuvannia-nakladnykh-i-zarakhuvannia-pidpryiemstv-do-ryzykovykh-yuzhanina

Законопроєкт Гетманцева узаконить перевищення повноважень податкової щодо блокування накладних і визнання підприємств "ризиковими" - Южаніна

 • 26065 переглядiв

Законопроєкт Гетманцева узаконить перевищення повноважень податкової щодо блокування накладних і зарахування підприємств до "ризикових", вважає Южаніна

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев своїм законопроєктом про клуб білого бізнесу хоче під виглядом податкових нянь узаконити право податкової визнавати платника податків ризиковим для зупинки реєстрації податкових накладних. Про це заявила народний депутат Ніна Южаніна, пише УНН.

Гетманцев у своєму Telegram-каналі повідомив, що разом з колегами підготував законопроєкт про клуб білого бізнесу. За його словами, суть документа в тому, що "якщо підприємець відповідає простим та прозорим критеріям щодо рівня сплати податків вище середнього по галузі та вищий за середні по галузі рівень зарплати, податковий контроль у вигляді перевірок за ним не здійснюється. Це поза іншими перевагами. Перелік переглядається щокварталу".

"Під виглядом податкових нянь для обраних влада спробує узаконити право податкової визнавати платника ризиковим (це передбачено лише постановою КМУ) для зупинки реєстрації його податкових накладних, що у багатьох випадках носить елементи податкового рейдерства", - написала Южаніна у своєму Telegram-каналі.

Южаніна повідомила, що податкова няня або комплаєнс-менеджер буде лише в тих платників податків, хто відповідає певним стандартам, тобто "обраних", і визначати їх буде сама податкова на основі системи управління ризиками, критерії яких, власне, буде затверджувати також сама. 

За її словами, "обраним" платникам нададуть статус високого рівня добровільного дотримання податкового законодавства та: 

•⁠  ⁠не будуть проводити планові документальні перевірки; 

•⁠  ⁠до 5 днів скоротять строки для камеральної та документальної перевірок (разом до 10 днів) для підтвердження бюджетного відшкодування ПДВ; 

•⁠  ⁠за 5 днів надаватимуть індивідуальні податкові консультації та інформацію про податкові ризики та шляхи їх усунення. 

Для того, щоб стати "обраним" платником податків, юридичним особам та ФОПам, за її словами, треба відповідати таким вимогам: 

-  платник не був ризиковим платником в СМКОР; 

-  відсутність ППР про порушення граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів протягом року; 

-  відсутність неузгоджених сум за ППР понад 51 тис. грн за результатами документальних перевірок; 

-  відсутність порушень щодо подання звітності та/або документів/повідомлень, у тому числі по КІК та фінансової звітності; 

-  відсутність боргів зі сплати податків/ЄСВ або наявність боргу не більше ніж 3060 грн; 

-  відсутність застосованих до платника санкцій у порядку, встановленому Законом України "Про санкції". 

ФОПи визначились: найбільш негативний вплив на розвиток підприємництва в Україні чинить Данило Гетманцев 20.12.23, 19:09 • [views_0]

Аби стати "обраною", юридична особа, зокрема, повинна одночасно мати рівень сплати податку на прибуток вище середнього по галузі; рівень сплати ПДВ вище середнього по галузі (окрім платників, у яких експорт становить понад 25%); зарплата працівників такої компанії повинна бути не менше ніж середня зарплата у відповідній галузі у регіоні з коефіцієнтом 1,1, та кількість працівників - не менше ніж 5 осіб. 

Щоб стати "обраним", ФОП має також сплачувати ПДВ на рівні вище середнього по галузі, мати зарплати не менші середнього рівня по галузі у регіоні, мати оборот понад 5 млн грн та рівень сплати податків до державного та місцевих бюджетів вище середнього по галузі.

Водночас автори законопроєкту вважають, що фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку І групи, ІІ групи, ІV групи, а також ІІІ групи з доходом менш як 5 млн грн або які не мають найманих працівників, не можуть бути платниками податків зі статусом високого рівня добровільного дотримання податкового законодавства. 

"Короткий загальний висновок: політика подвійних стандартів діючої влади щодо спрощення податкових правил для обраних є неприпустимою. А те, що ці зміни узаконять перевищення повноважень податкової служби, яке "процвітає" сьогодні при зупиненні реєстрації податкових накладних і присвоєння платникам статусу ризикових - є загрозою для кожного платника податків", - підкреслила Южаніна.

Нагадаємо 

Податкова політика, яку впроваджує Гетманцев, серйозно гальмує українську економіку і, якщо його не зупинити, у майбутньому призведе до її занепаду, заявила волонтерка, засновниця креативної агенції ARENA CS, членкиня Борду Young Business Club Яна Матвійчук в ексклюзивному інтерв'ю УНН.

Лілія Подоляк

Економіка