ukenru
zakonoproekt-zelenskogo-pro-demonopolizatsiyu-spirtu-za-i-proti

Законопроект Зеленського про демонополізацію спирту: за і проти

 • 10736 переглядiв

КИЇВ. 29 жовтня. УНН. На сайті Верховної Ради зареєстровано законопроект Володимира Зеленського про демонополізацію спиртової галузі. В Офісі Президента запевняють, що приватизація демонополізованого Укрспирту дасть державі 5 млрд грн, але з такими розрахунками не згодні експерти, повідомляє УНН.

Президентський законопроект (№2300) пропонує скасувати монополію державних заводів на виробництво спирту і дозволити цією діяльністю займатися, по суті, усім охочим при наявності відповідної ліцензії.

Також пропонується скасувати норму, що зобов'язує використовувати український спирт для виробництва алкогольних напоїв, що реалізуються на території України.

Водночас, імпорт спирту до 1 січня 2020 року хочуть доручити держзаводам, спеціально уповноваженим на це Кабінетом міністрів.

Таблиця порівнянь чинної редакції закону про регулювання виробництва та обігу спирту та пропонованими до неї змінами підготовлена заступником голови Офісу Президента Юлією Ковалів.

Вчора на своєму брифінгу вона аргументувала необхідність прийняття такого законопроекту тим, що без демонополізації спиртового виробництва продати держзаводи Укрспирту за хорошою ціною буде неможливо. При цьому, в ОП очікують від приватизації Укрспирту близько 5 млрд грн.

"Що стосується приватизації Укрспирту: минулого тижня Президент вніс до ВР законопроект, який демонополізує виробництво спирту в Україні. Що це значить - насправді на сьогодні виробництво спирту здійснюється державним підприємством "Укрспирт", і, при цьому, в іншому законі у нас вказано, що всі ліцензії на виробництво спирту можуть бути надані тільки державним підприємствам.

Власне, за умови нелібералізації виробництва спирту в Україні продати Укрспирт фактично можна тільки за ціною металобрухту. Для того, щоб цього уникнути, минулого тижня Президент вніс законопроект до ВР, і ми очікуємо його прийняття до кінця року", - зазначила Ковалів.

Абсолютно протилежної точки зору дотримуються експерти. Вони запевняють, що як раз демонополізація спиртового ринку призведе до продажу держзаводів Укрспирту за ціною металобрухту. Вони пояснюють, що при наявності ліцензії будь-який великий інвестор відмовиться від покупки старого держзаводу і побудує собі власний там, де йому зручно. Держава, відповідно, не отримає від такої приватизації фактично нічого.

"Сьогодні залишкова балансова вартість Укрспирту становить десь 130 млн грн. І це при тому, що він є монополістом. Якщо забрати у нього монополію, його ринкова вартість зменшиться істотно. Про жодні 6-7 млрд говорити не доведеться. Це буде вартість металобрухту, який там залишиться", - каже політичний експерт Віктор Прошкін.

Таких же розрахунків дотримується ексміністр АПК Максим Мартинюк.

"Демонополізація виробництва спирту доб'є Укрспирт за рік, а його вартість буде дорівнювати ліквідаційній: металобрухт плюс вартість проммайданчика.

Єдиний спосіб продати комусь морально і фізично застарілі заводи Укрспирту - це продавати їх разом із квазімонополією на виробництво спирту етилового на певний період часу. Купив завод - маєш право виробляти N декалітрів спирту на рік. Таких покупців може бути 5-6, більше просто не потрібно. А щоб твоя інвестиція у придбання і модернізацію окупилася - держава гарантує, що нових ліцензій на виробництво харчового спирту видавати не буде протягом, наприклад, 7 років. Але навіть при такій хитромудрої стимулювальній системі ми не наторгуємо ні 6, ні 7 млрд", - підкреслив Мартинюк.

У самому Укрспирті теж висловилися щодо запропонованої владою схеми "демонополізація-приватизація". Це все одно, що віз перед конем ставити, кажуть спиртовики.

"Це як встановити "візки попереду кобили". Кому будуть потрібні зайві люди та виробничі майданчики, які не мають особливого монопольного статусу на ринку, - невідомо", - прокоментували в "Укрспирті" заяву заступника глави ОП Ковалів.

Українські Національні Новини

Економіка