za-neiavku-do-ttsk-pozbavliatymut-prava-keruvannia-avtomobiliamy-zakonoproiekt

Законопроєкт про мобілізацію: за неявку до ТЦК позбавлятимуть права керування автомобілями

 • 19397 переглядiв

Законопроєкт про мобілізацію передбачає позбавлення військовозобов'язаних, які не з’явились на вимогу до ТЦК права керування автомобілями. Втім для цього ТЦК повинен буде довести у суді неможливість його доставки до територіального центру поліцією.

Мобілізаційний законопроєкт, який був ухвалений Верховною Радою, передбачає, що усіх військовозобов'язаних, які не з’явились на вимогу до ТЦК, позбавлять права керування транспортними засобами. ТЦК буде звертатися до суду, який буде накладати такі "санкції", але для того, щоб обмежити ухилянта у праві керувати авто, ТЦК повинен буде довести у суді неможливість його доставки до ТЦК поліцією. Про це йдеться в законопроєкті №10449, пише УНН.

Деталі

Згідно з законопроєктом, керівник ТЦК звертається до поліції щодо здійснення адміністративного затримання та доставлення військовозобов'язаного до територіального центру комплектування за неявку на виклик ТЦК, непроходження медичного огляду, не уточнення у ТЦК своїх військово-облікових даних протягом 60 днів та порушення законодавства про мобілізацію.

"У разі отримання письмової відповіді про неможливість здійснити адміністративне затримання та доставлення громадянина до ТЦК, його керівник протягом п’яти днів з дня отримання такої відповіді надсилає цьому громадянину в паперовій формі засобами поштового зв’язку рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресу його місцезнаходження, місця проживання чи перебування вимогу про виконання обов’язку (обов’язків) військовозобов’язаним, резервістом", - йдеться в законопроєкті.

Днем вручення повістки вважається:

  • день вручення вимоги під розписку засобами поштового зв’язку;
  • день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати вимогу чи відмітки про неможливість вручення вимоги особі з інших причин за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою територіальному центру комплектування та соціальної підтримки;
  • день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати вимогу чи відмітки про неможливість вручення вимоги особі з інших причин за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила територіальному центру комплектування

В документі вказується, що якщо військовозобов’язаний добровільно протягом 10 календарних днів з дня вручення повістки не з’явився до ТЦК, то керівник ТЦК звертається до суду із позовною заявою до суду із позовною заявою про застосування тимчасового обмеження у праві керування транспортним засобом для військовозобов’язаного.

Парламент зобов'язав уряд підготувати законопроєкт про ротацію та забезпечити доплати бійцям на передовій11.04.24, 12:15

Позов, в якому вказуються найменування суду, найменування позивача, прізвище, ім’я та по батькові військовозобов'язаного, зміст вимог і виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги тощо, повинен подаватися протягом 30 днів.

Але суд може відмовити у задоволенні заявлених ТЦК вимог у разі, якщо центр комплектування не доведе існування обставин та вжиття заходів:

  • невиконання особою під час мобілізації обов’язків;
  • неможливість здійснити адміністративне затримання та доставлення військовозобов’язаного до ТЦК поліцією;
  • вручення такій особі вимоги ТЦК про виконання обов’язку військовозобов’язаним, резервістом відповідно;

Суд також відмовляє у задоволенні вимоги щодо обмеження у праві керування транспортним засобом, якщо:

  • встановлення такого обмеження позбавляє особу основного законного джерела засобів для існування;
  • особа використовує транспортний засіб у зв’язку з інвалідністю чи перебуванням на її утриманні особи з інвалідністю I, II групи, визнаної в установленому порядку, або дитини з інвалідністю.
  • Апеляційні скарги можуть бути подані протягом 15 днів з дня проголошення рішення.

Зазначимо, що законопроєкт передбачає лише обмеження на право керування транспортним засобом. В першій редакції законопроєкту передбачалися тимчасові обмеження права виїзду за кордон та накладання арешту на кошти та інші цінності фізичної особи, але такі норми були виключені до другого читання.

Нагадаємо

Верховна Рада схвалила законопроєкт про мобілізацію, який запроваджує різні положення, в тому числі зобов'язує осіб з інвалідністю після 24 лютого 2022 року пройти повторний медичний огляд, обмеження на керування автомобілем для тих, хто ухиляється від військової служби, а також необхідність мати при собі військово-облікові документи.

Популярні

Новини по темі

Харків знову зазнав атаки росіян - ОВА

 • 21405 переглядiв