ukenru
yevropeyskiy-sud-rozglyane-pershi-klimatichni-spravi-proti-frantsiyi-ta-shveytsariyi

Європейський суд вперше в історії розгляне кліматичні справи проти Франції та Швейцарії

 • 308161 переглядiв

КИЇВ. 29 березня. УНН Європейський суд з прав людини вперше в історії розглядатиме справи проти Франції та Швейцарії щодо ймовірного порушення вимог захисту навколишнього середовища. У разі програшу урядів - це стане світовим прецедентом, пише УНН з посиланням AFP.

Деталі

Справа проти Швейцарії заснована на скарзі асоціації людей похилого віку, які називають себе «Клуб літніх людей похилого віку», стурбованих наслідками глобального потепління для умов їхнього життя та здоров’я. Вони звинувачують швейцарську владу в різних недоліках, пов’язаних зі зміною клімату, які, на їхню думку, становлять порушення зобов’язань уряду захищати життя, домівки та сім’ї громадян.

"Це історична подія", - сказала 64-річна Анна Марер, член Швейцарського клубу, який підтримує Greenpeace Швейцарії, де середній вік життя становить 73 роки.

Близько 50 із 2000 членів організації поїдуть до Страсбурга на слухання, повідомила Марер AFP. За її словами, усі звіти про глобальне потепління за останні 20 років показують, що «вражаються всі», але літні люди більше, ніж інші, особливо літні жінки через серцево-судинні та респіраторні ризики. За її словами, усі спроби змусити швейцарську владу діяти від їхнього імені провалилися.

Позов проти Франції подав Дам’єн Кареме, колишній мер Гранд-Сінте, передмістя Дюнкерка на півночі Франції, який також стверджує, що центральний уряд не виконав свого зобов’язання щодо захисту життя, вживаючи недостатніх заходів для запобігання зміні клімату. Коли він був мером, Кареме подав свою справу до французького суду від імені свого міста, а також від себе, заявивши, що зміна клімату підвищує ризик затоплення його будинку. Вищий адміністративний суд Франції ухвалив рішення на користь міста проти центрального уряду в 2021 році, але відхилив індивідуальну справу, подану Кареме, яку він потім передав до ЄСПЛ.

«Ставки надзвичайно високі. Якщо Європейський суд визнає, що кліматичні недоліки порушують права людей на життя та нормальне сімейне життя, то це стане прецедентом у всіх державах-членах Ради та, можливо, у всьому світі», — сказала Корін Лепаж, колишній міністр екології Франції та один із адвокатів Кареме у справі.

Європейський суд з прав людини, членами якого є 46 держав, що входять до Ради Європи, визнав у заяві перед слуханнями, що Європейська конвенція з прав людини, на якій він повинен базувати свої рішення, насправді не містить право на здорове довкілля. Але його рішення передати справи до розгляду в середу ґрунтувалося на тому факті, що реалізація прав, передбачених Конвенцією, може бути підірвана шкодою для навколишнього середовища або впливом екологічних ризиків.

Третя незавершена справа, без дати слухання, була порушена молодими португальськими заявниками, які стверджували, що кліматична бездіяльність десятків держав сприяла спекотним хвилям тепла у Португалії, які, за їхніми словами, впливають на їхні права.

Слухання в середу є лише початком процесу, який, ймовірно, триватиме кілька місяців, перш ніж суд винесе вердикт.

Доповнення

Незважаючи на те, що ці справи є першими для ЄСПЛ, уряди в минулому подавалися до суду в своїх національних юрисдикціях.

У 2019 році Верховний суд Нідерландів зобов’язав уряд скоротити викиди парникових газів після скарги екологічної організації. Через два роки суд у Парижі визнав уряд Франції винним у бездіяльності щодо зміни клімату та зобов’язав його виплатити завдані збитки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зміна клімату: через потепління на планеті дерева можуть швидше виростати

Українські Національні Новини

Новини Світу