yevropa-zbirayetsya-na-kosmichniy-samit-pered-zustrichchyu-u-yeka-zasteregli-vid-minulikh-pomilok

Європа збирається на "космічний саміт": перед зустріччю у ЄКА застерегли від минулих помилок

 • 82623 переглядiв

КИЇВ. 6 листопада. УНН. Європу заохочують брати більш активну участь у космічній економіці, що розвивається, і не повторювати колишніх помилок, здійснених у технологічному секторі, інакше вона може "запізнитися на потяг". Про це повідомляє Reuters, пише УНН.

Деталі

Переговори на рівні міністрів у понеділок в Іспанії у місті Свільї проводить Європейське космічне агентство (ЄКА), до якого входять 22 країни. А вже у вівторок відбудеться спільне засідання з Європейським Союзом щодо конкурентоспроможності в космосі, де домінує стрімкий розвиток американського конкурента Ілона Маска – компанії SpaceX, що базується в США.

Дводенний «космічний саміт» проходить у той час, коли Європа має прогалину в автономному доступі до космосу через відтермінування запуску нової ракети Ariane 6 у комплексі з аварією ракети Vega-C та обмеженням доступу до російського корабля «Союз» через війну в Україні, зазначає видання.

Міністри, як повідомляється, спробують зняти напруженість між провідними космічними державами - Францією, Німеччиною та Італією - щодо політики запуску, включно з середньостроковим фінансуванням, ракети-носія Ariane 6, яка має здійснити свій перший випробувальний запуск у 2024 році, а це на чотири роки пізніше від первісного плану.

Франція, де базується виробник ArianeGroup, хоче отримати додаткове фінансування, щоб допомогти покрити перевитрати, повідомили джерела в галузі. Минулого тижня французька ділова газета La Tribune оцінила дефіцит у 350 мільйонів євро.

Німеччина, яку часто звинувачують у тому, що вона не бажає бути платником податків для французької промисловості, хоче стимулювати свій власний незалежний пусковий сектор, тоді як Італія прагне захистити свій проєкт Vega-C і досягти прогресу в розвідувальних програмах, вказує видання.

Джерела повідомили, що минулого тижня було досягнуто певного прогресу в розблокуванні тристороннього протистояння між провідними європейськими країнами-виробниками ракет-носіїв, але міністрам доведеться провести делікатні переговори щодо бюджету.

Виступаючи напередодні зустрічі в Севільї, генеральний директор ЄКА Йозеф Ашбахер відмовився коментувати переговори, але закликав Європу не повторювати попередніх помилок у технологічному секторі.

Цитата

«Космічна економіка зростає. Не брати участь у цьому було б, на мою думку, стратегічно вкрай складно обґрунтувати. Сьогодні найбільші ІТ-компанії знаходяться не в Європі. Деякі з них - у США, деякі - в Китаї. Ми запізнилися на потяг. Квантові технології - це той самий приклад, де ми зараз намагаємося наздогнати», - сказав Ашбахер в інтерв'ю французькій медіаасоціації AJPAE.

Як зазначає видання, два десятиліття тому Європа не набагато відставала від Сполучених Штатів чи Японії за показниками патентів та інтелектуального потенціалу.

Європа відіграє провідну роль у спостереженні за кліматом, навігації та космічній науці, але, пише видання, не претендує на провідну роль у дослідженні космосу, обираючи натомість другорядну роль у проєктах, які очолює американське космічне агентство NASA або донедавна росія.

Очікується, що міністри обговорять пропозицію ЄКА щодо залучення приватного фінансування для можливого нового космічного літака, призначеного для перевезення вантажів на космічні станції майбутнього і назад. Згодом, як очікується, проєкт можна буде адаптувати для польотів людини.

Пропозиція перегукується з космічним літаком Hermes, який так і не вийшов далі конструкторської дошки. Європейська відповідь на американський космічний шатл Space Shuttle була розрахована на перевезення трьох астронавтів, але 1992 року її списали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Запускають не тільки ракети»: NASA відкриє 8 листопада стримінговий сервіс без підписки

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Україна та ПАР виводять співпрацю на новий рівень - Кулеба

     • 110652 переглядiв

    Через ворожий обстріл Сумщини вранці загинула жінка - прокуратура

     • 73914 переглядiв

    240 авто для фронту: Favbet Foundation системно допомагає ЗСУ

     • 79161 переглядiв