ukenru
yevrokomisiya-zaproponuvala-do-9-mlrd-yevro-novogo-makrofinu-ukrayini

Єврокомісія запропонувала до 9 млрд євро нового макрофіну Україні

 • 132102 переглядiв

КИЇВ. 18 травня. УНН. Єврокомісія продовжить підтримувати Україну та пропонує нову макрофінансову допомогу Києву обсягом до 9 мільярдів євро у 2022 році. Про це заявила голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у середу, пише УНН.

Цитата

«Ми продовжимо бути поряд з Україною – упродовж усієї цієї війни і коли вони почнуть відбудовуватися. Ми пропонуємо нову макрофінансову допомогу Україні обсягом до 9 мільярдів євро у 2022 році», - заявила фон дер Ляєн.

Деталі

За її словами, відновлення має поєднувати інвестиції з реформами – згодом це допоможе Україні на шляху до ЄС.

«Ми пропонуємо платформу відновлення, очолювану Україною та Єврокомісією, яка об’єднає держави-члени ЄС, міжнародних донорів, фінансові установи та інших партнерів», - пояснила голова ЄК.

Доповнення

Україна зіткнулася з дефіцитом бюджету через вторгнення рф. За оцінками, Україні потрібно від 5 до 7 мільярдів доларів на місяць, щоб компенсувати цей дефіцит.

Єврокомісія, як очікувалося, 18 травня мала запропонувати фінансовий пакет у координації із союзниками та міжнародними організаціями, щоб допомогти покрити фінансовий дефіцит України обсягом 15 мільярдів доларів протягом наступних трьох місяців. Сама Єврокомісія, за повідомленнями, мала запропонувати Києву кредити на суму від 7 до 9 мільярдів євро для фінансування невідкладних потреб уряду. Гроші підуть на виплату зарплат, пенсій та лікарняних витрат.

Попередня надана екстрена макрофінансова допомога ЄС Україні цього року становила 1,2 млрд євро.

Окрім того, міністри фінансів країн G7 мають намір цього тижня узгодити пакет допомоги Україні обсягом 15 млрд євро (15,80 млрд доларів). За повідомленнями, пакет охоплюватиме три місяці з короткостроковим фінансуванням переважно у вигляді грантів, які, на відміну від кредитів, не потрібно повертати. Сполучені Штати вже нібито запропонували внести половину допомоги у вигляді грантів на суму 7,5 млрд доларів.

Українські Національні Новини

Політика