ukenru
yevrodeputati-khochut-vidstavki-borrelya-pislya-prinizlivoyi-poyizdki-do-moskvi

Євродепутати хочуть відставки Борреля після "принизливої" поїздки до Москви

 • 17822 переглядiв

КИЇВ. 9 лютого. УНН. Група європарламентарів закликала до відставки главу дипломатії ЄС Жозепа Борреля після його "принизливої" поїздки до Москви, яка завдала "серйозної шкоди репутації Європейського Союзу". Про це йдеться в листі більш ніж 80 законодавців президенту Європейської комісії Урсулі фон дер Ляйєн, передає УНН з посиланням на dpa.

Цитата:

"Ми вважаємо, що президент Європейської комісії повинна вжити заходів, якщо пан Боррель не піде у відставку за власним бажанням", - йдеться в листі.

Відзначається, що під час візиту в РФ минулого тижня "Борреллю неодноразово не вдавалося захистити інтереси Європейського союзу".

Деталі

За словами європарламентарів, які підписали лист, топ-дипломат ЄС повинен був виступити проти глави МЗС РФ Сергія Лаврова, який під час їхньої спільної зустрічі говорив про "зарозумілість" ЄС щодо справи Навального, і припинити свою поїздку, як тільки він дізнався про висилку дипломатів.

Контекст

Боррель в рамках візиту до Москви 5 лютого провів зустріч з Лавровим. Через пару годин після їхньої спільної пресконференції Росія оголосила "persona non grata" співробітників дипломатичних представництв Швеції, Польщі та Німеччини

Дипломатам заявили протест "у зв'язку із зафіксованою участю дипломатичних співробітників генеральних консульств Королівства Швеція і Республіки Польща в Санкт-Петербурзі і Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Москві в незаконних акціях 23 січня 2021 року".

За що висилають дипломатів

Так, 2 лютого в РФ відбувся суд над опозиціонером Олексієм Навальним. За підсумками Навального засудили до 3,5 років в колонії загального режиму.

За даними ЗМІ, до суду у справі Навального 2 лютого прибули близько 20 представників посольств таких країн як США, Болгарія, Польща, Латвія, Австрія, Швейцарія.

У Росії такі дії дипломатів засудили.

Українські Національні Новини

Новини Світу