ukenru
yes-zaproponuye-ukrayini-novi-krediti-dlya-pokrittya-nagalnikh-potreb-reuters

ЄС запропонує Україні нові кредити для покриття нагальних потреб - Reuters

 • 138888 переглядiв

КИЇВ. 16 травня. УНН. Європейська комісія збирається в середу, 18 травня, запропонувати новий пакет фінансової допомоги Україні, включаючи нові кредити та зобов'язання щодо довгострокового фінансування відновлення країни, з посиланням на офіційних осіб повідомляє Reuters, пише УНН.

Деталі

Розмір короткострокової фінансової підтримки все ще визначається, але двоє чиновників, знайомих з обговореннями, повідомили, що вони очікують, що вона "приблизно покриє фінансові потреби України на два місяці, в основному за рахунок кредитів".

Третій чиновник сказав, що гроші надійдуть з бюджету ЄС та від урядів ЄС, відкинувши розмови, що були раніше, про те, що кошти можуть бути залучені на ринку шляхом випуску спільних облігацій, забезпечених бюджетом ЄС.

Масштаби підтримки ЄС, як вказано, залежатимуть також від того, скільки країн G7 готові зробити свій внесок. Зустріч міністрів фінансів країн "Групи семи" запланована на другу половину цього тижня саме після того, як Єврокомісія, як очікується, оприлюднить свої пропозиції.

Держави-члени повинні підписати план Єврокомісії і можуть спробувати його скоригувати.

Думки урядів розходяться щодо того, як підтримати Україну, причому багато хто віддає перевагу кредитам, попри точку зору МВФ і ймовірну нездатність України погасити їх. За словами дипломатів ЄС, Німеччина входить до числа країн ЄС, які підтримують гранти.

За словами чиновників, пакет може виявитися сумішшю грантів та кредитів. Гроші підуть на виплату зарплат, пенсій та лікарняних витрат.

Єврокомісія також, як вказано, повідомить у середу про свою прихильність до підтримки довгострокового відновлення України, заявили офіційні особи, виклавши принципи того, що, за оцінками, є колосальним фінансовим зусиллям вартістю трильйони євро.

Доповнення

У квітні Міжнародний валютний фонд (МВФ) підрахував, що Україні необхідно близько 5 мільярдів доларів на місяць протягом як мінімум трьох місяців, щоб покрити дефіцит, спричинений вторгненням росії. Очільниця Фонду Кристаліна Георгієва закликала до того, щоб ця підтримка надавалася у вигляді грантів, а не позик.

Новий пакет буде надано на додаток до екстрених кредитів ЄС для Києва на суму 1,2 мільярда євро, про які ЄС домовився в січні, половина з яких уже виплачена, а частина, що очікується, буде виплачена найближчим часом, повідомив представник Єврокомісії.

Українські Національні Новини

Політика