yes-postaviv-ukrayini-224-tisyachi-snaryadiv-za-planom-vidpravki-boyepripasiv

ЄС поставив Україні 224 тисячі снарядів за планом відправки боєприпасів

 • 880633 переглядiв

КИЇВ. 12 серпня. УНН. ЄС поставив Україні 223 800 снарядів у межах першої частини плану надання мільйона артилерійських снарядів для допомоги Україні у боротьбі з росією, повідомив офіційний представник ЄС Петер Стано у п'ятницю, 11 серпня, повідомляють Euractiv з AFP, пише УНН.

Деталі

Раніше цього року Європейський Союз, до складу якого входять 27 країн, зобов'язався збільшити постачання таких необхідних Україні артилерійських снарядів. Його члени погодили план на два мільярди євро що стосуються їхніх складів та розміщення спільних замовлень на снаряди, щоб поставити Україні мільйон снарядів протягом 12 місяців.

У межах першого етапу плану, який проходив з 9 лютого по 31 травня, один мільярд євро було виділено для відшкодування членам ЄС приблизно половини вартості снарядів, наданих з існуючих арсеналів.

"Держави-члени поставили близько 223 800 артилерійських боєприпасів - далекобійних самохідних, високоточних боєприпасів, а також боєприпасів для мінометів - і 2300 ракет усіх типів", - заявив офіційний представник ЄС Петер Стано.

Загалом загальна вартість поставлених боєприпасів становила 1,1 мільярда євро, заявили в ЄС. Фонди ЄС відшкодували лише частину цієї суми, що, як повідомляється, говорить про те, що мети не досягнуто.

"Це залишає блок та його членів далеко від своєї мети в один мільйон снарядів до наступної весни", - вказується у повідомленні.

У межах другої частини плану оборонне відомство ЄС веде переговори щодо спільних закупівель із європейськими виробниками 155-мм гаубичних снарядів та ракет.

"(Агентство) очікує, що рамкові контракти з промисловістю будуть підписані найближчими тижнями, що дозволить державам-членам розміщувати замовлення з цього моменту", - заявили в ЄС.

Будь-які контракти мають бути укладені до кінця вересня, щоб підпадати під дію плану постачання ЄС.

Доповнення

Загалом ЄС та його держави-члени заявляють, що з моменту вторгнення росії у лютому 2023 року вони витратили близько 20 мільярдів євро на постачання Україні всіх видів озброєнь.

За даними Пентагону, станом на 25 липня Сполучені Штати виділили Україні понад 43,7 мільярда доларів на допомогу у забезпеченні безпеки.

У четвер Білий дім зробив запит до Конгресу США ще 13 мільярдів доларів на нові військові витрати для України.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Кількість самогубств у США досягла рекордного рівня - CDC

     • 1190911 переглядiв

    Житомир через аварію залишився без води

     • 1203412 переглядiв

    Куп'янськ-Вузловий вранці зазнав ворожого удару, є жертва

     • 864197 переглядiв

    Ще плюс 510: Генштаб оновив дані про ліквідованих окупантів

     • 1207913 переглядiв