ukenru
yes-obgovoryuye-viyskovo-morsku-misiyu-z-suprovodu-zablokovanogo-rf-ukrayinskogo-agroeksportu-zmi

ЄС обговорює військово-морську місію з супроводу заблокованого рф українського агроекспорту - ЗМІ

 • 109408 переглядiв

КИЇВ. 28 травня. УНН. ЄС розглядає можливість військово-морської місії для супроводу українського аграрного експорту, заблокованих рф, з посиланням на джерела пише El Pais, інформує УНН.

Деталі

Лідери ЄС на саміті наступного понеділка в Брюсселі розглянуть питання зростання голоду в країнах, що залежать від експорту сільськогосподарської продукції з України, заблокованого рф після вторгнення в країну 24 лютого. ЄС готовий мобілізувати всі можливі ресурси, щоб полегшити вивезення зерна, яке накопичилося в українських елеваторах та портах. І навіть обговорюється можливість запуску морської місії з супроводу вантажних суден з України через забруднене мінами Чорне море, яке охороняють російські кораблі та підводні човни.

ЄС, як вказано, вважає за необхідне якнайшвидше вивезти тисячі тонн кукурудзи, ячменю і, насамперед, пшениці, заблоковані на території України за три місяці. Проект висновків саміту, з яким ознайомилося видання, "рішуче засуджує знищення та незаконне присвоєння сільськогосподарської продукції України росією". І просить москву "зняти блокаду українських портів та дозволити вивіз продовольства, зокрема з Одеси".

Так, операції з вивезення всієї цієї продукції залізницею через Польщу або річкою в румунський порт Констанца не дають очікуваного результату, відзначає видання. І Брюссель зараз розглядає, згідно з джерелами у блоці, "запуск військово-морської місії, заснованої на спільній безпековій та оборонній політиці, щоб гарантувати, що зерно вирушить прямо з українського міста Одеси, порту на Чорному морі, через який проходить більша частина експорту до початку війни, розв'язаної президентом росії володимиром путіним".

При цьому видання зауважує, що військово-морська операція з вивезення українського зерна загрожує надмірним ризиком можливого військового тертя чи зіткнень з російським флотом. "Але Брюссель майже з таким же жахом спостерігає за спалахом гуманітарної кризи в країнах, чиї основні потреби у продовольстві залежать від українського експорту", - відзначається при цьому у статті.

Раніше

25 травня заступник міністра закордонних справ рф андрій руденко заявив, що москва готова надати коридор для суден, що перевозять продовольство, в обмін на скасування деяких західних санкцій.

Доповнення

Українські порти на Чорному морі були заблоковані після вторгнення рф у лютому, понад 20 мільйонів тонн зерна застрягли у силосах. На росію та Україну припадає майже третина світових постачань пшениці, а відсутність експорту з України посилює глобальну продовольчу кризу.

Українські Національні Новини

Політика