ukenru
yes-napratsiuvav-podalshi-kroky-dlia-pidtrymky-ukrainy-zaproponuie-plan-zakupivel-ozbroien-do-kintsia-kvitnia-politico

ЄС напрацював подальші кроки для підтримки України, запропонує план закупівель озброєнь до кінця квітня - Politico

 • 22443 переглядiв

У ЄС планують запропонувати спільні ініціативи із закупівлі озброєнь до кінця квітня та активізувати зусилля з надання наступного траншу військової допомоги Україні обсягом 500 млн євро, а також продовжать обговорення безпекових зобов'язань, щоб завершити роботу над спільною заявою ЄС та України.

У Європейському Союзі напрацювали наступні кроки для збільшення фінансової та військової підтримки України і збираються представити пропозицію про спільні ініціативи із закупівель зброї до кінця квітня, з посиланням на відповідний документ повідомляє Politico, пише УНН.

Деталі

Як пише видання, "у документі, який втілює ухвалене минулого тижня Єврорадою у конкретні дії, датований 25 березня, вказано наступні кроки для збільшення фінансової та військової підтримки України."

"Згідно з документом, головний дипломат ЄС Жозеп Боррель "як очікується, представить пропозицію про спільні ініціативи із закупівель (летального та нелетального) до квітня 2024 року", - пише видання.

Голова дипломатії ЄС, як вказано, також "ще більше активізує зусилля" щодо укладання угоди щодо наступного траншу в 500 мільйонів євро в межах Європейського фонду миру, який блокує Угорщина.

Боррель та країни ЄС також продовжать обговорення безпекових зобов'язань, щоб завершити роботу над спільною заявою ЄС та України, пише видання з посиланням на документ.

Також повідомляється з посиланням на двох дипломатів ЄС та чиновника ЄС, що 22 квітня в Люксембурзі зустрінуться міністри оборони ЄС. Вони приєднаються до міністрів закордонних справ країн блоку, які вже мали зібратися у Люксембурзі.

"Додаткова зустріч символізує зростання відчуття у Брюсселі необхідності терміново активізувати оборону, особливо з урахуванням того, що США не наважуються продовжувати фінансувати Україну, та можливого повернення Дональда Трампа на посаду президента", - пише видання.

Лідери ЄС та їхнє оточення повернулися додому після саміту Євроради минулого тижня з зростаючим відчуттям того, що росія має зазнати поразки у війні з Україною, як сказав президент Литви Гітанас Науседа - і що підтримка оборонних облігацій зростає (випуск спільних боргових зобов'язань на військові витрати).

"Дедалі більше і більше держав-членів підтримують цю ідею, - сказав один із чиновників ЄС. - Якщо Німеччина зробить рух, Нідерланди теж зроблять рух".

Однак, як зазначає Ніколай фон Ондарца з Німецького інституту міжнародних справ і питань безпеки, це навряд чи станеться найближчим часом. Будь-який крок, пише видання, має виходити від ліберальної партії ВДП, яка категорично проти цієї ідеї.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц також висловив холодну критику щодо використання бюджету ЄС для фінансування оборонних і військових проектів (вперше повідомила FT). "Нові пропозиції робляться щодня", - сказав Шольц, колишній міністр фінансів, коли його запитали, чи можна використовувати бюджет ЄС на оборону. "Я ніколи раніше не бачив нічого подібного в Європі, і я спостерігаю вже досить давно. Тому я не вірю в це", - вказував він.

Боррель запропонував країнам ЄС використати доходи від заморожених активів рф на озброєння України20.03.24, 12:19 • [views_0]

Юлія Шрамко

Війна