yes-gotuye-novi-sanktsiyi-proti-iranu-cherez-prodani-rosiyi-bezpilotniki-politico

ЄС готує нові санкції проти Ірану через продані росії безпілотники - Politico

 • 154473 переглядiв

КИЇВ. 19 жовтня. УНН. ЄС планує найближчими днями ввести санкції щодо кількох іранських фізичних та юридичних осіб за продаж зброї росії, повідомляє POLITICO Brussels Playbook з посиланням чотирьох чиновників та дипломатів, пише УНН.

Деталі

Цей крок, як вказано, було зроблено на тлі повідомлень про те, що росія використала іранські безпілотники для завдання ударів по цивільним цілям в Україні і невдовзі може отримати іранські високоточні ракети.

За даними американської розвідки, на які посилається New York Times, Тегеран також відправляв внструкторів для дронів до окупованого росією Криму.

За словами офіційних осіб та дипломатів, новий пакет санкцій торкнеться п'яти іранських фізичних та трьох юридичних осіб. Нові санкції будуть додані до вже узгоджених у понеділок санкцій проти іранської "поліції моралі" за жорстоке переслідування та вбивства іранців, які протестують проти уряду.

Дипломати з країн ЄС можуть погодити деталі нового пакету вже в середу, напередодні майбутнього саміту Європейської ради у четвер та п'ятницю, відзначає видання.

Санкції стануть ще однією серйозною перешкодою для переговорів щодо відновлення ядерної угоди з Іраном (JCPOA), який скасував багато санкцій США щодо Тегерана в обмін на обмеження його ядерної програми. Переговорники працювали над відновленням ядерної угоди 2015 року після того, як тодішній президент США Дональд Трамп відмовився від нього у 2018 році.

"Щиро, JCPOA більше не враховується, - сказав один високопоставлений чиновник з Європи Brussels Playbook. - Ми звикли до думки, що це не зрушить з мертвої точки".

Доповнення

росія приблизно з середини вересня проводить атаки в Україні за допомогою дронів-камікадзе, які, за словами українських військових, є безпілотниками Shahed-136 іранського виробництва, що російські окупанти маркують як "Герань-2". 23 вересня вперше був збитий багатоцільовий ударний безпілотник іранського виробництва Mohajer-6.

Лише за останній тиждень рф завдала понад сотню ударів іранськими дронами-камікадзе по житлових будинках, електростанціях, очисних спорудах, мостах та дитячих майданчиках в низці українських міст. Загинули та отримали поранення десятки людей, зокрема діти. Постраждала третина енергетичної інфраструктури України. Пошкодження отримали будівлі двох дипломатичних установ у Києві, наголосили у МЗС.

Через постачання Ірану зброї росії для ведення війни українська сторона ухвалила рішення позбавити посла Ірану в Україні акредитації та суттєво скоротити кількість дипломатичного персоналу посольства у Києві.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба після цього звернувся до ЄС із закликом ввести санкції проти Ірану за постачання росії зброї.

МЗС України офіційно вказало, що надання зброї для ведення загарбницької війни в Україні та вбивства українських громадян робить Іран співучасником російських воєнних злочинів.

Іран кілька разів цього місяця заперечував, що постачає зброю росії.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    ЗСУ вже збили 223 дрони Shahed – Повітряні сили

     • 132108 переглядiв

    Вночі Донеччина зазнала обстрілів, є руйнування

     • 129573 переглядiв