yaponskiy-yaderniy-regulyator-skhvalili-novi-spirni-pravila-bezpeki-dlya-prodovzhennya-terminu-sluzhbi-reaktoriv

Японський ядерний регулятор схвалив нові спірні правила безпеки для продовження терміну служби реакторів

 • 643199 переглядiв

Деталі

Управління ядерного регулювання, відповідаючи на нову політику уряду щодо скасування поточного 60-річного терміну експлуатації реакторів, прийняло нову систему, в якій додаткові терміни експлуатації можуть надаватися кожні 10 років після 30 років експлуатації. Максимальний ліміт не вказано. Влада також ухвалила проект переглянутого закону про регулювання реакторів для затвердження парламентом.

Це серйозна зміна порівняно з поточною 40-річною межею експлуатації з можливим одноразовим продовженням до 20 років, правило, яке було введено в рамках суворіших стандартів безпеки, прийнятих після аварії на АЕС Фукусіма у 2011 році.

Минулої п'ятниці кабінет прем'єр-міністра Фуміо Кісіди прийняв план щодо максимального використання ядерної енергії, включаючи прискорення перезапуску зупинених реакторів, продовження терміну експлуатації старіючих станцій та розробку реакторів наступного покоління для заміни тих, які призначені для виведення з експлуатації.

Доповнення

Антиядерні настрої та побоювання щодо безпеки різко зросли в Японії після катастрофи на Фукусімі, коли сильний землетрус і цунамі пошкодили систему охолодження станції, що призвело до розплавлення трьох реакторів та викиду великої кількості радіації.

Уряд наполягає на поверненні до ядерної енергетики на тлі побоювань щодо нестачі енергії після вторгнення росії в Україну та глобальних зусиль щодо скорочення викидів парникових газів.

Зберігаючи цільовий показник частки атомної енергії у структурі енергоспоживання на 20–22% до 2030 року, уряд раніше заперечував, що розглядає можливість будівництва нових атомних станцій чи заміни застарілих реакторів, явно намагаючись уникнути критики з боку настороженої громадськості.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі