yaponski-doslidniki-vinayshli-naykholodnishu-materiyu-u-mizhzoryanomu-prostori

Японські дослідники винайшли найхолоднішу матерію у міжзоряному просторі

 • 232554 переглядiв

КИЇВ. 11 вересня. УНН. Японські вчені з університету Кіото створили найхолоднішу матерію у міжзоряному просторі. Дослідники для експерименту використовували ферміони (будь-які частинки в складі матерії). Вони охолодили атоми ітербію приблизно до мільярдної частки градуса вище абсолютного нуля, гіпотетичної температури, при якій рух атомів припинився б, пише УНН з посиланням на Space.

Деталі

Завдяки цьому дослідженню була створена модель квантової фізики, яку вперше запропоновав в 1963 році фізик-теоретик Джон Хаббард. З нею можна атомам демонструвати такі незвичайні квантові властивості як надпровідність.

Вчені кажуть, що нова матерія у три мільярди разів холодніша, ніж міжзоряний простір. Він ніколи не має настільки низьку температуру, бо рівномірно заповнений реліктовим випромінюванням.

Також дослідники наголошують, що матерія холодніше навіть за найвідомішу область у космосі, туманність Бумеранг, яка має близько 1 Кельвіна, або - 272 °. Там температура всього на один градус вище абсолютного нуля.

Нагадаємо 

На планетах по всьому Всесвіту може йти дощ із алмазів, припустили вчені після того, як за допомогою експерименту відтворили опади, які, як вважається, утворюються глибоко всередині Урана та Нептуна.

Українські Національні Новини

Технології

    Популярні

    Новини по темі

    Переговори з росією наразі неможливі - Зеленський

     • 229049 переглядiв

    Українські десантники взяли у полон підполковника рф

     • 583185 переглядiв

    У Грузії археологи знайшли людський зуб віком 1,8 млн років

     • 319777 переглядiв

    У Покровську прогриміли потужні вибухи

     • 868961 переглядiв

    Латвія хоче купити у Норвегії протикорабельні ракети NSM

     • 139899 переглядiв