ukenru
yandeks-u-poshukoviy-vidachi-pokazuye-rosiyanam-pravilni-zmi

«Яндекс» у пошуковій видачі показує росіянам «правильні» ЗМІ

 • 215165 переглядiв

КИЇВ. 4 вересня. УНН. Російська пропаганда за допомогою пошукової системи «Яндекс» впливає на ставлення росіян до війни в Україні – система видає у пошуковій видачі тільки «правильні» ЗМІ. Про маніпуляції пише Центр протидії дезінформації, передає УНН.

Цитата

«Порівняльний аналіз видачі результатів на питання щодо причин війни в Україні та масштабів загибелі російських військових, які формують Google та «Яндекс» в росії, демонструє як кремль робить джерелом пропаганди навіть пошукові системи», - йдеться у повідомленні.

Деталі

«Яндекс» не показує користувачам з рф статті заблокованих «Роскомнаглядом» медіа, у результатах пошуку – лише ті ЗМІ та пости на форумах, що транслюють «правильний» путінський погляд на ситуацію в Україні.

Google на аналогічний запит у пріоритеті видає посилання на незалежні медіа, державні і опозиційні російські та українські ЗМІ.

«Тобто навіть на неполіткоректний з точки зору наративів кремля запит користувач може отримати альтернативні відповіді, які відрізняються від позиції російської влади», - вважають у ЦПД.

Крім того, у ЦПД додали, що в «Яндексі» набирає обертів пошук кращих VPN, щоб обійти блокування російської цензури.

Українські Національні Новини

Політика