ukenru
vstupiv-v-silu-zakon-pro-kiberzebpeku

Вступив в силу закон про кібербезпеку

 • 18457 переглядiв

КИЇВ. 9 травня. УНН. Сьогодні у силу вступив закон України "Про основні засади забезпечення кібербезпеки України". Про це повідомляє УНН з посиланням на прес-службу Верховної Ради.

Закон створює засади національної системи кібербезпеки як сукупності політичних, соціальних, економічних та інформаційних відносин разом із організаційно-адміністративними та техніко-технологічними заходами державного і приватного секторів та громадянського суспільства.

Також законом визначено правові та організаційні основи забезпечення захисту життєво важливих інтересів людини і громадянина, суспільства та держави, національних інтересів України у кіберпросторі, повноваження й обов'язки державних органів, підприємств, установ, організацій, осіб та громадян, основних засад координації їх діяльності, а також базових термінів у сфері кібербезпеки.

Документ визначає основні об'єкти кіберзахисту, які в сукупності складають критичну інфраструктуру країни, принципи забезпечення кібербезпеки та національна система кібербезпеки. Згідно з законом, президент України координує діяльність у сфері кібербезпеки через очолювану ним Раду нацбезпеки й оборони України.

Закон дозволяє впровадити комплексний підхід під егідою держави та у тісному співробітництві з приватним сектором і громадянським суспільством та створює умови для забезпечення кіберзахисту критично важливих інфраструктурних об'єктів України.

У законі враховано низку пропозицій експертів НАТО і Євросоюзу.

Законодавчий акт було розроблено на виконання вимог Стратегії національної безпеки України, затвердженої указом президента України від 15.03.2016 №96 "Про рішення Ради національної безпеки й оборони України від 27 січня 2016 року "Про Стратегію кібербезпеки України".

Відмітимо, що закон був 5 жовтня 2017 року проголосований ВР, 7 жовтня його підписав Президент України Петро Порошенко, а 9 листопада він був опублікований у "Голосі країни". У матеріалах документу повідомлялося, що він вступить в силу через півроку з моменту його опублікування.

Як повідомляв УНН, представники України та Великобританії провели консультації в Лондоні щодо посилення співробітництва в галузі кібербезпеки.

Нагадаємо, у лютому до Сенату США внесено законопроект про посилення співробітництва між Україною та США у сфері кібербезпеки. Зазначається, що даний документ спрямований на надання допомоги Україні в удосконаленні власної стратегії кібербезпеки, зокрема, що стосується посилення захисту комп’ютерних мереж органів державної влади, зменшення залежності України від російських інформаційних та комунікаційних технологій.

Українські Національні Новини

Політика