vsesvitnii-den-ukrainskoi-khustky-ta-mizhnarodnyi-den-tsyvilnoi-aviatsii-shcho-vidznachaiutsia-7-hrudnia

7 грудня: Всесвітній день української хустки, Міжнародний день цивільної авіації

 • 32660 переглядiв

Сьогодні, сьомого грудня, відзначається Всесвітній день української хустки. Подія була започаткована у 2019 році за ініціативи українських діаспор, зокрема, у США, Канаді та Іспанії, пише УНН.

В Україні хустка здавна вважалася оберегом та символом, свободи та любові.

Мета події - популяризація української хустки у світі. У цей день проводяться майстер-класи та конкурси на вміння зав’язувати хустку. Адже тільки в Україні існує декілька десятків технік зав’язування.  

У 1944 році в Чикаго представники 52 країн світу підписали Конвенцію про міжнародну цивільну авіацію. Через 50 років виникла ідея саме в цей день відзначати Міжнародний цивільної авіації. А ще за два роки, у 1996 році, ця подія офіційно була встановлена на рівні ООН.

Перший в історії пасажирський комерційний авіарейс відбувся у 1914 році. Його організував у Флориді бізнесмен Персіваль Фензлер. Пасажирів перевозили на гідролітаку, який сконструював Гленн Кертісс.

Щоправда, на борту цього літака поміщався всього лише один пасажир. Фензлер навіть організував авіакомпанію, яка за чотири місяці свого існування перевезла 1200 пасажирів за рейсом "Сент-Пітерсберг-Тампа".

Квиток коштував 10 доларів.

На даний момент літаки цивільної авіації щороку перевозять близько 4 мільярдів пасажирів. Ця галузь у світі забезпечує 65,5 мільйона робочих місць та 3,6% світової економічної діяльності.

В Україні сьогодні з 2000 року відзначається День місцевого самоврядування. Саме цього дня ще 1990 році був прийнятий Закон про місцеве самоврядування.

У 1997 році Україна доєдналася до Європейської хартії місцевого самоврядування.

Цього року сьомого грудня у євреїв починається Ханука, яка триватиме до 15 грудня.

Ханука з’явилася ще у 2 столітті до н.е. в пам’ять про звільнення та очищення Храму після перемоги Хашмонеїв (Маккавеїв) у повстанні проти царя Антіоха IV. Коли більшість євреїв зрадили свою віру, невелика група відданих людей врятували Храм та повернули своїх братів до Всевишнього, до віри прабатьків.

Існує особливий звичай: розпалення свічок в ханукії (світильник) протягом усіх восьми днів за прийнятим порядком і способом запалення та місцем встановлення світильника.

За церковним православним календарем сьогодні День пам’яті святителя Амвросія.

Чоловік жив у 4-му столітті, був заможним, займався політичною діяльністю. Але при цьому, був благочестивим християнином.

Отримав сан єпископа. За свою віру у Господа мав дар зцілення та дивотворення.

Іменини 7 грудня святкують Антон, Михайло, Павло.

Захар Подкидишев

УНН Lite

    Популярні

    Новини по темі