ukenru
vsesvitnii-den-dytyny-den-pediatra-shcho-shche-mozhna-vidznachyty-20-lystopada

Всесвітній день дитини, День педіатра. Що ще можна відзначити 20 листопада

 • 3320 переглядiв

Сьогодні, 20 листопада, у багатьох країнах світу відбуваються різноманітні заходи з нагоди Всесвітнього дня дитини. Саме 20 листопада 1959 року Організація Об'єднаних Націй прийняла Декларацію прав дитини

Сьогодні, 20 листопада, у  багатьох країнах світу відбуваються різноманітні заходи з нагоди Всесвітнього дня дитини, пише УНН.

Саме 20 листопада 1959 року Організація Об’єднаних Націй прийняла Декларацію прав дитини. Через 30 років, так само 20 листопада, ООН прийняла Конвенцію про права дитини.

Мета сьогоднішньої події - привернення уваги широкої громадськості, організацій та урядових установ до питань, спрямованим на практичну реалізацію заходів щодо забезпечення благополуччя дітей в усьому світі.

За статистикою, 25% від усього населення планети – це діти віком до 14 років. В Україні цей показник становить близько 15%.

За перші гість місяців 2023 року в Україні народилося 96755 дітей, з них 47129 дівчаток та 49626 хлопчиків. Це на 28% менше порівняно з відповідним періодом 2021 року.

Також саме 20 листопада за ініціативи ООН відзначається професійне свято лікарів, яка замаються здоров’ям дітей – День педіатра.

Педіатрія є окремою галуззю медичної науки. Головне завдання цієї дисципліни та педіатричної діяльності полягає у збереженні здоров’я дітей.

Розвиток педіатричної науки дозволив скоротити процент дитячих хвороб та зменшити кількість смертельних випадків від особливо небезпечних для життя захворювань. Визначну роль в цьому грають щеплення та профілактичні засоби, що здійснюються під професійним контролем й наглядом педіатрів.

Також сьогодні можна відзначити День індустріалізації Африки – подію, яка присвячена необхідності інтенсивного промислового розвитку африканських країн.

За церковним календарем 20 листопада День пам’яті святого Прокла, який був єпископом в Константинополі.

За переказом, одного разу у місті розпочався землетрус. Прокл вивів людей на вулицю, і почав разом з ними молитися. Господь почув їхні молитви і землетрус припинився.

Іменини сьогодні святкують Олексій, Анатолій, Василь, Володимир, Григорій, Ганна.

Захар Подкидишев

УНН Lite