vrp-prosiat-pereviryty-suddiv-verkhovnoho-sudu-yaki-khotily-vidpustyty-ahenta-fsb-shepeleva-obvynuvachenoho-u-zamovlenni-vbyvstv-5-liudei

ВРП просять перевірити суддів Верховного Суду, які хотіли відпустити агента фсб Шепелева, обвинуваченого у замовленні вбивств 5 людей

 • 145942 переглядiв

До Вищої ради правосуддя надійшла скарга прокурора Вікторії Оршавської

До Вищої ради правосуддя (ВРП) надійшла скарга прокурора Вікторії Оршавської на суддів Верховного Суду, які розглядали касацію у справі колишнього народного депутата Олександра Шепелева, який обвинувачувався у підкупі з метою втечі з-під варти і щодо якого є інші справи з обвинуваченням у державній зраді, вбивствах та інших злочинах. Про це свідчать дані звіту автоматизованого розподілу справ на сайті ВРП, передає УНН.

Як відомо, Верховний Суд у складі колегії суддів, до якої увійшли Король В.В., Маринич В.К. та Марковець А.М, 6 липня 2023 року змінив вирок судів попередніх інстанції нардепу Шепелеву у справі про підкуп працівників СІЗО й лікарні з метою його втечі.

Зокрема, колегія Верховного Суду вирішила закрити один із епізодів справи, який стосувався підкупу, через, на їхній погляд, недостатню кількість доказів.

Окрім того, судді суттєво зменшили строк відбування покарання Шепелева, зарахувавши йому термін перебування в СІЗО рф з 19 березня 2015 року по 8 липня 2016 року. Тоді російські правоохоронці затримали його за екстрадиційним запитом України. Поки нібито вирішувалося питання його видачі Україні, Шепелев повинен був знаходитися в слідчому ізоляторі. Однак росія все ж відмовилася видати нардепа-втікача українському правосуддю, посилаючись на загрози власній національній безпеці.

Колегія Верховного Суду також скористалася "законом Савченко" і зарахувала Шепелеву у строк відбування покарання його перебування в СІЗО за обвинуваченням в інших справах.

Таким чином, за рішенням касаційної інстанції Шепелев повністю відбув покарання за вироком Деснянського районного суду м. Києва від 7 серпня 2020 року. Окрім того, через закриття епізодів про підкуп майно екснардепа не конфісковуватимуть.

Прокурор у справі Вікторія Оршавська, вбачаючи грубі порушення, які вчинили судді, звернулася до ВРП із відповідною скаргою.

Нагадаємо

У 2014 році Шепелева затримали у справі про вбивство чотирьох осіб і замаху на вбивство банкіра Сергія Дядечка. Проте ексдепутату вдалося втекти з-під варти через "лікарняну схему". Чотири роки він переховувався в росії і був затриманий українськими правоохоронцями тільки у 2018 році. Окрім справи про замовлення вбивств п’яти людей, в українських судах також розглядаються справи за обвинуваченням Шепелева у вчиненні державної зради та розкраданні коштів "Родовід банку".

Лілія Подоляк

Слайдер

    Популярні

    Новини по темі

    Тейлор Свіфт названо журналом Time людиною року

     • 32812 переглядiв

    В Румунії оголосили загальнонаціональну епідемію кору

     • 31631 переглядiв