ukenru
vr-skhvalila-zakonoproekt-yakim-zobovyazuye-uchasnikiv-dorozhnogo-rukhu-nositi-vnochi-svitlovidbivni-elementi-odyagu

ВР схвалила законопроект, зобов’язуючий учасників дорожнього руху носити вночі світловідбивні елементи

 • 32606 переглядiв

КИЇВ. 3 червня. УНН. Верховна Рада ухвалила за основу законопроект №2696 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання світлоповертальних елементів учасниками дорожнього руху. Відповідне рішення підтримали 264 народних депутати України, передає кореспондент УНН.

Згідно з пояснювальною запискою, пропонується зобов’язати учасників дорожнього руху користуватися у темний час доби чи в умовах недостатньої видимості спецжилетами із світлоповертальними елементами або носити одяг, який має світлоповертальні елементи.

У зв’язку з цим законопроектом пропонується внести зміни до статті 12 Кодексу України про адміністративні правопорушення та статей 12, 16, 18, 19 Закону України "Про дорожній рух", встановивши наступні обов’язки:

• для посадових осіб, які відповідають за будівництво, реконструкцію, ремонт, експлуатацію та облаштування автомобільних доріг, вулиць та залізничних переїздів, мостів, шляхопроводів, інших споруд – забезпечувати працівників, які виконують такі роботи, спеціальними жилетами зі світлоповертальними елементами;
• для водіїв та пасажирів мотоциклів – під час руху на мотоциклі бути не просто в застебнутому мотошоломі, а в застебнутому мотошоломі зі світлоповертальними елементами;
• для усіх водіїв транспортних засобів – перебувати у темний час доби чи в умовах недостатньої видимості на проїзній частині дороги (вулиці) поза межами транспортного засобу у спеціальному жилеті зі світлоповертальними елементами, а так само забезпечити виконання цієї вимоги пасажирами його транспортного засобу;
• для усіх пасажирів транспортних засобів – перебувати у темний час доби чи в умовах недостатньої видимості на проїзній частині дороги (вулиці) поза межами транспортного засобу в спеціальному жилеті зі світлоповертальними елементами.

Окрім того, велосипедисти і погоничі тварин будуть зобов’язані в темний час доби чи в умовах недостатньої видимості використовувати світлоповертальні елементи (стрічки, жилети, наклейки).

Так, проект акту розроблено з метою зменшення кількості аварій за участю водіїв та пасажирів, а також посилення відповідальності за вчинення правопорушень учасниками дорожнього руху.

Нагадаємо, що нардепи ухвалили за основу законопроект, що зобов’язує пішоходів носити вночі світловідбивні елементи одягу.

Українські Національні Новини

Політика