ukenru
vr-khoche-zobovyazati-kolektoriv-povoditisya-z-borzhnikami-etichno

ВР хоче зобов’язати колекторів поводитися з боржниками етично

 • 12401 переглядiв

КИЇВ. 21 жовтня. УНН. У Верховній Раді зареєстрували законопроект № 4241, який встановлює правила роботи колекторів, зокрема вимоги до етичної поведінки з боржниками. Про це повідомляє УНН з посиланням на пресслужбу Національного банку України.

“У Верховній Раді група народних депутатів зареєструвала законопроект № 4241 "Про захист боржників при врегулюванні простроченої заборгованості". Це спільний документ, над яким працювали народні депутати, Національний банк України та Уповноважений Верховної Ради України з прав людини. Законопроект має чітко встановити правила роботи колекторів та їх регулювання. Зокрема, порядок реєстрації колекторської компанії, вимоги до етичної поведінки з боржниками, до нагляду за колекторською діяльністю, а також санкції за порушення”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що законопроект передбачає зміни, які допоможуть реформувати ринок колекторських компаній.

“Перша зі змін – створення публічного Реєстру колекторських компаній, який вестиме Національний банк. Законопроєкт має зобов’язати усі компанії, що займаються врегулюванням проблемної заборгованості, привести свою діяльність до його вимог та зареєструватися в загальному Реєстрі. Друга зміна – нагляд за колекторами та їх поведінкою стосовно споживачів, який здійснюватиметься НБУ”, - вказано у повідомленні.

Повідомляється, що Національний банк контролюватиме дотримання колекторами законодавства, встановлюватиме додаткові вимоги до взаємодії зі споживачами і захищатиме права споживачів, розглядатиме звернення громадян. Також регулятор отримає змогу накладати штрафні санкції чи виключати порушника з Реєстру колекторських компаній у випадках порушень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАЗК виявило корупційні ризики у проекті закону про захист прав боржників

“Третя зміна – банки та фінансові компанії ще на етапі підписання договору про споживчий кредит повинні будуть попереджати клієнта про можливість залучення колектора у випадку прострочення платежу за кредитом. Кредитодавець також зобов’язуватиметься публікувати інформацію про колекторську компанію на своєму вебсайті та в місцях надання послуг. Тобто, ще до підписання кредитного договору споживач повинен отримати вичерпну інформацію про компанію, з якою доведеться врегульовувати прострочену заборгованість. Четверта зміна – колектори повинні будуть дотримуватися вимог до етичної поведінки під час взаємодії зі споживачем”, - повідомили у пресслужбі.

Зазначається, що законопроект встановлює виключний перелік способів дозволеної взаємодії колектора зі споживачем фінпослуг та встановлює обмеження максимальної частоти такої взаємодії.

“За порушення цих вимог передбачено відповідальність: від штрафів до виключення з Реєстру колекторських компаній. Та найголовнішим є врегулювання діяльності колекторських компаній на законодавчому рівні. Адже сьогодні законодавство не визначає термінів "колектор" чи "колекторська діяльність" та не врегульовує повноваження і правила поведінки таких компаній. Через це трапляються численні порушення прав споживачів фінансових послуг”, - додали у пресслужбі.

Нагадаємо, у НБУ розповіли, як діяти у разі погрози від колекторів.

Українські Національні Новини

Політика