ukenru
vlada-afganistanu-i-talibi-zibralisya-u-dosi-na-istorichni-mirni-peregovori

Влада Афганістану і таліби зібралися у Досі на історичні мирні переговори

 • 14594 переглядiв

КИЇВ. 12 вересня. УНН. Історичні мирні переговори між урядом Афганістану і представниками радикального ісламістського руху "Талібан" розпочалися у катарській столиці Досі у суботу, 12 вересня. Про це УНН повідомляє з посиланням на DW.

Як вказано, прямі переговори по міжафганському врегулюванню проходять вперше за десятиліття - незважаючи на продовження насильства на місцях в Афганістані.

Глава урядової делегації, голова Вищої ради з національного примирення Абдулла Абдулла закликав до негайного припинення вогню і додав, що з моменту підписання мирної угоди в Досі в лютому 12 тисяч мирних жителів загинули, ще 15 тисяч отримали поранення. "Ми повинні використовувати цю виняткову можливість для досягнення миру. Ми повинні зупинити насильство і якомога швидше домовитися про режим тиші. Ми наполягаємо на гуманітарному перемир'їя", - підкреслив Абдулла.

До Абдулли в одному з розкішних готелів столиці Катару приєднався глава МЗС цієї країни Мухаммед бен Абдель Рахман Аль Тані, керівник Держдепартаменту США Майкл Помпео, спецпредставник Вашингтона з афганського врегулювання Залмай Халілзад і мулла Абдул Гані Барадар, який вважається другою за важливістю фігурою в русі "Талібан". Помпео закликав сторони діалогу в Досі визначитися з політичною системою Афганістану.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг своєю чергою вже назвав ці переговори "найкращим шансом на мир" і закликав світову спільноту "цілком прийняти їх". Голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель також зазначив, що ЄС вітає початок прямих міжафганських переговорів сьогодні в Досі. "Нехай початок цих переговорів стане таким необхідним і давно назрілим початком нової і більш мирної глави для Афганістану", - написав Боррель у Twitter.

Нагадаємо, 29 лютого спецпредставник США по Афганістану Залмай Халілзад і заступник лідера "Талібану" Абдулла Гані Барадар підписали історичний мирний договір

Українські Національні Новини

Новини Світу