ukenru
viyskovi-liviyi-viyavili-znikliy-uran

Військові Лівії виявили зниклий уран

 • 716756 переглядiв

КИЇВ. 16 березня. УНН. Декілька контейнерів із ураном, про зникнення яких повідомила ядерна служба ООН у Лівії, було знайдено, заявив у четвер генерал, передає УНН.

Деталі

Генерал Халед аль-Махджуб, командувач дивізії зв'язку Халіфи Хафтара, заявив на своїй сторінці у Facebook, що контейнери з ураном були виявлені «всього за п'ять кілометрів» від того місця, де вони зберігалися, в районі Сабха на півдні Лівії.

«Ситуація перебуває під контролем. МАГАТЕ поінформовано», - сказав Махджуб AFP.

Генерал припустив, що контейнери було вкрадено, а потім кинуто «фракцією Чаду, яка думала, що це зброя чи боєприпаси». Скориставшись роками лівійського хаосу та прозорих кордонів у пустельному регіоні, бойовики із сусідніх Чаду та Судану створили тилові бази на півдні Лівії.

У середу Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило, що 2,5 тонни природного урану зникли з лівійського об'єкту. 

Вважається, що концентрат уранової руди має низький рівень радіоактивності. Він використовується для підготовки ядерного палива для реакторів, а також може бути збагачений для використання в ядерній зброї.

Доповнення

Лівія занурилася в кризу після повалення диктатора Муаммара Каддафі під час повстання 2011 року, підтримуваного НАТО, коли безліч ополченців сформували протиборчі союзи, що підтримуються іноземними державами.

Країна, як і раніше, розділена між номінально тимчасовим урядом у столиці Тріполі на заході та іншим на сході на чолі з Хафтаром.

Лівія при Каддафі мала програму створення ядерної зброї.

Українські Національні Новини

Новини Світу