ukenru
vitse-kantsler-nimechchini-ne-viklyuchaye-zupinku-pivnichnogo-potoku-2

Віце-канцлер Німеччини не виключає зупинку "Північного потоку-2"

 • 14827 переглядiв

КИЇВ. 30 грудня. УНН. Віце-канцлер ФРН, федеральний міністр економіки та захисту клімату Роберт Габек підтримав рішення уряду не втручатися у питання про затвердження спірного газопроводу "Північний потік-2" і розглядати його виключно з юридичного погляду. Проте він не виключив можливості зупинення проекту, залежно від розвитку ситуації навколо України, пише УНН з посиланням на DW.

Цитата:

"Ми правова держава, і дозволи видаються відповідно до закону", - заявив Габек у випуску передачі heute journal німецького телеканалу ZDF увечері у середу, 29 грудня.

"Політика має бути зосереджена на політичних питаннях, і їх необхідно аналізувати з погляду зовнішньої політики та геополітики. Це означає, що, дивлячись на ситуацію на сході України та нарощування там російських військ, доведеться ухвалювати політичні рішення, які санкції можуть бути застосовані у разі виникнення нового гострого конфлікту", - наголосив заступник очільника уряду ФРН.

Деталі

За словами Габека, будівництво газопроводу може відвернути увагу Заходу від України як країни, яка здійснює транзит газу. Цьому потрібно протидіяти, підтримуючи перехід Києва на відновлювані джерела енергії, сказав він, додавши, що міністерство, яке він очолює, виділить на ці цілі 150 мільйонів євро.

Водночас депутат фракції "Союз-90"/"зелені" та член комітету бундестагу із зовнішньої політики Омід Нуріпур, як і раніше, вважає "Північний потік-2" неправильним рішенням, але вже не бачить жодних можливостей у політичній сфері для зупинення проекту. Його партія завжди виступала проти трубопроводу, сказав він в інтерв'ю газеті Passauer Neue Presse, опублікованому у четвер, 30 грудня.

"Основні політичні рішення, на жаль, уже були ухвалені в минулі роки. Якщо експлуатація газопроводу врешті буде сумісна з законом, я не бачу особливих можливостей йому перешкоджати, навіть попри те, що я все ще знаходжу проект неправильним", - сказав політик.

Доповнення

Газопровід "Північний потік-2", призначений для транспортування російського газу до Європи по дну Балтійського моря, готовий до введення в експлуатацію, заявив напередодні голова правління "Газпрому" Олексій Міллер. За словами Міллера, у другій половині дня 29 грудня "Газпром" завершив заповнення газом другої нитки газопроводу.

Раніше віце-прем'єр РФ Олександр Новак повідомив, що Росія очікує на сертифікацію "Північного потоку-2" у першій половині 2022 року.

Тим часом у середині грудня голова Федерального агентства з мереж (BNetzA) у Бонні Йохен Гоманн заявив, що у перші шість місяців 2022 року остаточного рішення щодо сертифікації "Північного потоку-2" ухвалено не буде. Агентство призупинило процес сертифікації нового газопроводу в листопаді, відзначивши, що вона стане можливою лише після того, як оператор, що базується в швейцарському місті Цуг, надасть необхідні документи про створення в Німеччині окремої компанії для управління газопроводом.

Українські Національні Новини

Політика