ukenru
vidsogodni-v-ukrayini-zapratsyuye-rinok-zemli

Відсьогодні в Україні запрацює ринок землі

 • 30536 переглядiв

КИЇВ. 1 липня. УНН. Відсьогодні в Україні запрацює ринок землі сільськогосподарського призначення, пише УНН.

Хто зможе купити землю

Правом купити землю будуть наділені фізособи – громадяни України. З 1 липня 2021 року до 2024 року право на придбання землі буде тільки в них. З 2024 року землі площею до 10 тис. га зможуть купувати юрособи.

Перед придбанням землі потенційного покупця перевірятимуть на те скільки в нього вже є земель, чи не перебуває він під санкціями та чи не обвинувачують його у терористичній діяльності.

Придбати в одні руки фізичній особі можна буде 100 га, а ось з 2024 року через юридичну особу вже 10 тисяч га.

Формування вартості землі

З 2030 року діятиме нормативна оцінка земель – буде встановлена мінімальна вартість гектару. До цього часу землі продаватимуться/купуватимуться за вартістю, яку встановлять сторони угоди. Очікується, що середня вартість гектару на початку становитиме в середньому 50 тисяч гривень. Слід зауважити, що сплатити за землю можна буде виключно у безготівковий спосіб – через банк, підтвердивши джерело походження грошей. Найпростіший спосіб підтвердження – довідка про доходи.

Угоди купівлі/продажу оформлюватимуться через нотаріуса. З аукціонів продаватимуться землі державної та комунальної власності.

Податки

Фізична особа, у разі продажу земельної ділянки, вправі не сплачувати податок на доходи фізичних осіб та військовий збір за умови, якщо вона продає нерухоме майно вперше протягом року, розмір земельної ділянки не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної в статті 121 Земельного кодексу України та земельна ділянка перебуває у власності продавця понад 3 роки.

В іншій ситуації громадянину доведеться сплачувати 5% ПДФО та 1,5% ВЗ від вартості земельної ділянки, установленої в договорі. Для продавців - нерезидентів ставка ПДФО в разі продажу належної їм нерухомості становить 18%.

Землі в Україні

За оцінками експертів в Україні 42 млн га сільгоспземель. На 41 млн гектар до сьогодні поширювався мораторій на продаж. З них 27 млн га ще у 90-ті були розподілені на паї.

ЧИТАЙЕ ТАКОЖ: На низькому старті: з 1 липня відкривається ринок землі. Як українці будуть продавати і купувати землю?

Українські Національні Новини

Політика