vidpratsovane-yaderne-palyvo-z-vitchyznianykh-reaktoriv-vzhe-transportuietsia-do-tsentralizovanoho-skhovyshcha-enerhoatom

Відпрацьоване ядерне паливо з вітчизняних реакторів вже транспортується до Централізованого сховища - Енергоатом

 • 32265 переглядiв

Енергоатом транспортує відпрацьоване ядерне паливо з українських АЕС до Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП), що дозволяє Україні щорічно економити близько 200 мільйонів доларів США та забезпечує самодостатність у сфері поводження з ядерним паливом.

Державне підприємство  "НАЕК "Енергоатом" транспортує  відпрацьоване ядерне паливо з українських АЕС на зберігання до Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива, повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу Енергоатому. 

ДП "НАЕК "Енергоатом" вже повноцінно транспортує відпрацьоване ядерне паливо з вітчизняних реакторів до Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП), спроєктованого американською компанією Holtec International

- йдеться у повідомленні Енергоатомі.

Деталі 

Зазначається, що будівництво та введення Сховища в експлуатацію тривало попри повномасштабне вторгнення росії в Україну. 

ЦСВЯП дає можливість щорічно заощаджувати близько 200 млн доларів. Також  робить України цілком самодостатньою у стратегічно важливій сфері поводження з відпрацьованим ядерним паливом та його зберігання.

"Зараз ЦСВЯП успішно експлуатується та виконує свою функцію на 100%. Водночас економія коштів на вивезення та сухе зберігання відпрацьованого ядерного палива з вітчизняних АЕС лише цього року вже повністю покрила витрати на будівництво Сховища", – зазначив президент ДП НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.

Доповнення

Петро Котін в ефірі телемарафону розповів, що перший в Україні енергоблок за технологією АР1000 має почати роботу на Хмельницькій АЕС в 2028-2029 році. 

Тетяна Краєвська

Економіка

    Популярні

    Новини по темі