ukenru
vidome-polotno-endi-vorgola-merilin-prodali-za-rekordni-195-mln-dolariv

Відоме полотно Енді Воргола "Мерілін" продали за рекордні 195 млн доларів

 • 215183 переглядiв

КИЇВ. 10 травня. УНН. Один із культових портретів американської кіноакторки Мерілін Монро, написаний художником Енді Ворголом у 1960 роках, став найдорожчим твором мистецтва 20 століття, яке коли-небудь йшло з молотка. Картину продали за рекордні 195 мільйонів доларів, інформує УНН з посиланням на CNN.

Деталі

Портрет “Shot Sage Blue Marilyn” розміром 40 квадратних дюймів продали в аукціонному домі Christie's у Нью-Йорку. Спочатку дім заявляв, що очікує на ставки “близько 20 мільйонів доларів”.

До продажу Christie's описали портрет, як “одне з найрідкісніших і найбільш трансцендентних зображень, які існують”. Раніше його демонстрували в галереях, зокрема у музеї Гуггенхайма в Нью-Йорку, Центрі Помпіду в Парижі та галереї Тейт у Лондоні.

Картина належала низці відомих галеристів і колекціонерів, перш ніж її придбав покійний швейцарський артдилер Томас Амманн. Її виставив на аукціон Цюріхський фонд Томаса і Доріс Амманн, благодійна організація, яка використовуватиме виручені кошти для фінансування програм охорони здоров’я та освіти для дітей у всьому світі, йдеться у пресрелізі.

Зазначається, що окрім портрету Монро, на аукціоні також продали інші роботи Воргола: “Квіти” — 15,8 млн доларів, “GE/Skull”, створену у співпраці з Жаном-Мішелем Баскія — понад 4,6 млн доларів, а також скульптуру “Томатна коробка кетчупу Heinz” — понад 478 000 доларів.

Додамо

Схожа рекордна сума була досягнута на аукціоні лише раз, зазначає CNN, – картину Леонардо да Вінчі “Спаситель світу” взяли з-під молотка за понад 450 млн доларів. Водночас попередній рекорд аукціону для картини 20 століття становив 179,4 млн доларів, сплачених за картину Пабло Пікассо “Алжирські жінки (Версія О)” у 2015 році.

Українські Національні Новини

Новини Світу