Основна причина загострення ситуації із захворюванням на ботулізм, зазначають контролери, криється у недотриманні технології виробництва, умов зберігання та реалізації продукції.
“Зараз ми можемо спостерігати, що завдяки спільним діям органів влади, зокрема і Держпродспоживслужби, ця негативна динаміка сповільнилася. Але проблема очевидна, і вона пов’язана з виробництвом та реалізацією продукції. Ми фіксуємо, що оператори ринку часто порушують технологію виробництва продукції, не дотримуються вимог законодавства щодо документального супроводу цієї продукції. І мова йде не лише про невеличкі торговельні майданчики, але й про окремі великі мережі супермаркетів”, — зазначив голова Держпродспоживслужби В.Лапа.
Він додав, що Держпродспоживслужба в регіонах здійснює моніторингові дослідження продукції, яка може бути фактором захворювання.
Нагадаємо, на переконання нардепа С.Тригубенка, неконтрольовані спахали ботулізму в країні є наслідком мораторію на перевірки бізнесу.
“Контролери констатували, що збудник хвороби — риба від одного виробника у Кіровоградській області та риба, яку виготовляли браконьєрські бригади у Полтавській області. Товар, як одних, так і інших „виробників“ розвозили та реалізовували по всій країні (!). І на їх шляху — від вилову риби до прилавка магазину — не трапилося жодного перевіряючого (!). Жодного (!) інспектора, який би проконтролював якість пропонованого людям та, як виявилося, смертельного продукту,” — написав він.