ukenru
vibori-prezidenta-respubliki-serbskoyi-lider-bosniyskikh-serbiv-milorad-dodik-peremagaye

Вибори президента Республіки Сербської: лідер боснійських сербів Мілорад Додік перемагає

 • 136586 переглядiв

КИЇВ. 3 жовтня. УНН. Центральна виборча комісія Боснії, заявила, що після підрахунку 82 відсотків голосів у гонці за посаду президента Республіки Сербської, лідер боснійських сербів та президент Альянсу незалежних соціал-демократів, SNSD, Мілорад Додік лідирує здобуваючи третій мандат на цій посаді. Про це УНН пише з посиланням на Balkan Insight.

Деталі

За даними ЦВК, Додік лідирує, набравши 48 відсотків голосів. Його головний опонент, Олена Тривіч із Партії демократичного прогресу, набрала близько 42 відсотків голосів.

Лише 50 відсотків боснійців проголосували на 5 904 виборчих дільницях.

"Республіка Сербська показала, що є демократично зрілим суспільством і що вона може пройти через такий складний процес", - заявив Мілорад Додік.

На відміну від Мілорада Додіка, який уже очолював Республіку Сербську з 2010 по 2018 рік, Олена Тривіч бере участь у президентських виборах уперше. Вона проєвропейський політик і під час передвиборчої кампанії обіцяла сконцентруватися на боротьбі з корупцією у країні.

Доповнення

Додік відомий як прихильник тісної співпраці з росією. Він називав виправданою війну в Україні. Кілька разів Додік зустрічався із путіним. Остання зустріч відбулася 20 вересня у Москві.

У січні 2022 року США ввели санкції проти Додіка та телекомпанії ATV Banja Luka, яка пов'язана із родиною політика. Американська влада звинуватила його в корупції, а також у закликах до захоплення держповноваження та створення паралельних інститутів влади, що загрожує територіальній цілісності.

Додамо

Боснія та Герцеговина складається з двох великих суб'єктів федерації або ентитетів - Республіки Сербської та Федерації Боснії та Герцеговини, а також округу Брчко на півночі, який не під контролем жодного з них. Країною керує тристороння Президія, в якій представлені три основні етнічні групи країни: боснійці, хорвати та серби. При цьому в обох ентитетах є свій парламент та президент з адміністрацією. Вибори депутатів, членів Президії та президента Республіки Сербської і проходили цієї неділі.

Українські Національні Новини

Новини Світу