ukenru
verkhovniy-sud-prosit-zelenskogo-vetuvati-yogo-zakonoproekt-schodo-sudovoyi-reformi

Верховний Суд просить Зеленського ветувати його законопроект щодо судової реформи

 • 21115 переглядiв

КИЇВ. 25 жовтня. УНН. Верховний Суд просить Президента України застосувати надане Конституцією України право вето стосовно законопроекту про перезапуск судової реформи. Про це УНН повідомляє з посиланням на постанову ВС.

Так, Верховний Суд звертається до Президента України Володимира Зеленського із проханням застосувати надане Конституцією України право вето до ухваленого Верховною Радою України Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування.

У своєму зверненні судді Верховного Суду висловили застереження щодо законопроекту № 1008 "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського управління", а саме:

- Закон формує потенційні загрози незалежності всіх суддів, а його прийняття призведе до реального посягання на їх незалежність і матиме негативний вплив на дію верховенства права як на невід’ємну складову правової держави.

- Зменшення кількості суддів Верховного Суду призведе до того, що кількісний показник розгляду справ буде вдвічі меншим, ніж показник надходження, а отже, до щоденного істотного збільшення залишків справ. Це, у свою чергу, матиме наслідком збільшення строків розгляду справ у геометричній прогресії.

- Зменшення розміру винагороди судді створює загрозу незалежності як судді, так і судової влади загалом, а також умови впливу на суддю за допомогою розміру його матеріального забезпечення.

- Механізм анонімних звернень може стати інструментом безпідставного переслідування, цькування та залякування судді.

Нагадаємо, 25 жовтня пленум Верховного Суду проголосував за затвердження звернення до Президента України Володимира Зеленського стосовно законопроекту про перезапуск судової реформи.

Нагадаємо, на початку жовтня Моніторинговий комітет ПАРЄ попросив Венеціанську комісію дати оцінку проекту закону України про діяльність органів судової влади.

Раніше Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчіновіч-Бурич у своєму терміновому листі до міністра закордонних справ України Вадима Пристайка висловила занепокоєння щодо проекту закону № 1008 "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського управління".

Тим не менше 16 жовтня народні депутати України ухвалили в другому читанні і в цілому президентський законопроект №1008.

Українські Національні Новини

Політика