ukenru
vereschuk-prokomentuvala-perespektivi-zakonu-pro-amnistiyu-kapitaliv

Верещук прокоментувала переспективи закону про амністію капіталів

 • 13258 переглядiв

КИЇВ. 14 червня. УНН. Народний депутат від фракції "Слуга народу" Ірина Верещук прокоментувала законопроект про амністію капіталів, передає УНН.

Деталі

Документ навряд чи виведе українську економіку з тіні, заявила нардеп.

"Лише через амністію капіталів зробити це (вивести економіку з тіні, - ред.) неможливо. Це має бути комплекс заходів.
Я читала про досвід країн, він різний, подекуди – невдалий. Наприклад, Грузія: там люди не пішли на амністію капталів, бо не довіряли закону, який був прийнятий. Тобто, в Грузії закон не спрацював на виведення економіки з тіні", - сказала вона в ефірі одного з телеканалів.

Нардеп додала, що Рада планує прийняти закон цього тижня.

"Не знаю яким буде цей закон, як він буде працювати. Однак маю сумнів, що українці довіряють державній системі на стільки, щоб прийти і задекларувати свою готівку", - додала вона.

Доповнення

30 березня Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект №5153, яким пропонується амністія капіталів – одноразове декларування активів фізосіб для легалізації своїх статків. Документ підтримали 245 депутатів.

Податкова амністія дозволить громадянам, які ухилялися від сплати податків, відкрити свої справжні статки та доходи, уникнувши при цьому покарання. Основною метою є детінізація економіки шляхом декларування активів. Законопроектом передбачається у період з 1 липня 2021 року до 1 липня 2022 року провести одноразове добровільне декларування активів фізичних осіб. Також особи повинні будуть сплатити одноразовий збір: 5% щодо активів, розміщених на рахунках українських банків; 9% для розміщених за кордоном; 2,5% щодо вартості держоблігацій, придбаних у період з 1 січня 2021 року до 20 червня 2022 року.

Проведення податкової амністії зумовлено, зокрема, запровадженням в Україні плану протидії ухиленню від оподаткування (BEPS) та системи автоматичного обміну податковою інформацією (FATCA), що ускладнить виведення грошей в офшори та інші подібні схеми.

Українські Національні Новини

Політика