ukenru
velika-britaniya-uklala-zi-shvetsiyeyu-novu-ugodu-pro-vzayemni-garantiyi-bezpeki

Велика Британія уклала зі Швецією та Фінляндією нову угоду про взаємні гарантії безпеки

 • 100427 переглядiв

КИЇВ. 11 травня. УНН. Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що погодив нові угоди зі Швецією та Фінляндією для зміцнення європейської безпеки, пообіцявши підтримати збройні сили обох країн у разі нападу на них. Про це УНН пише з посиланням на Reuters.

Деталі

Угоди, які Велика Британія назвала «кроковою зміною у співпраці в галузі оборони та безпеки», певною мірою заспокоять побоювання Фінляндії та Швеції щодо загроз з боку росії, якщо одна з країн вирішить вступити до НАТО.

"Ми рішуче говоримо про те, що у разі лиха або нападу на Швецію Велика Британія прийде на допомогу Швеції з будь-яким запитом Швеції", - сказав Джонсон після зустрічі з прем'єр-міністром Магдаленою Андерссон.

Джонсон не сказав, чи Велика Британія відправить війська до Швеції у разі нападу.

"Швеція має зробити запит і точно вказати, яка підтримка запитується", - додав він.

У британській заяві йдеться, що нові домовленості активізують обмін розвідувальними даними та прискорять спільну військову підготовку, навчання та розгортання.

"Якщо Фінляндія зробить цей історичний крок, то це заради безпеки наших громадян, - заявила прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін. - Вступ до НАТО зміцнить усю міжнародну спільноту і відстоюватиме наші спільні цінності".

Доповнення

Швеція та Фінляндія вже мають тісні зв'язки з Великою Британією та входять до складу Об'єднаного експедиційного корпусу, багатонаціональної військової групи, що займається забезпеченням безпеки у регіонах Крайньої Півночі, Північної Атлантики та Балтійського моря.

Але війна в Україні посилила у Стокгольмі та Гельсінкі побоювання, що двосторонні угоди не замінять статтю 5 статуту НАТО, яка гарантує, що напад на одну державу-члена розглядатиметься як напад на всіх.

Очікується, що обидві країни вступлять до НАТО, але обидві побоюються, що вони будуть вразливими, поки їхні заяви будуть оброблятися, що може тривати до року.

Українські Національні Новини

Новини Світу