v-yespl-vidbulysia-usni-slukhannia-u-spravi-ukraina-proty-rosii-shchodo-krymu

В ЄСПЛ відбулися усні слухання у справі "Україна проти росії" щодо Криму

 • 35442 переглядiв

В Європейському суді з прав людини відбулися усні слухання щодо суті міждержавної справи "Україна проти росії" щодо Криму. Про це УНН повідомляє з посиланням на Мін'юст.

"Сьогодні, 13 грудня 2023 року, у приміщенні Європейського суду з прав людини у м. Страсбург відбулися усні слухання щодо прийнятності та суті міждержавної справи "Україна проти Росії" за №№ 20958/14 та 38334/18", - йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що делегацією України на чолі із заступником Міністра юстиції України Іриною Мудрою та Уповноваженою у справах Європейського суду з прав людини Маргаритою Сокоренко разом з Беном Емерсоном KC представлено позицію Уряду України у вказаній справі та надано вичерпну інформацію на питання суддів ЄСПЛ під час усних слухань.

Під час усних слухань заступниця Міністра юстиції України Ірина Мудра заявила: "Росія несе відповідальність перед цим Судом за порушення прав людини, вчинені її власними силами, а також за порушення, вчинені її місцевими підлеглими, починаючи з дня державного перевороту. Вона несе відповідальність не лише за акти фізичного насильства, які сталися протягом кількох тижнів після державного перевороту, а й за кампанію політичних репресій, яку згодом запровадив її маріонетковий режим у Криму"

Вона підкреслила, що широко поширені та систематичні порушення прав людини, вчинені росією та її ставлениками в Криму, від самого початку були спрямовані проти етнічних та релігійних меншин, проукраїнських активістів та журналістів, військовослужбовців українських збройних сил, і всі ті особи, групи та організації, які виступали проти російської окупації або, як вважалося, виступають проти російської окупації.

"З початку окупації Криму у 2014 році, рік за роком, ситуація з дотриманням прав людини на окупованій території Криму погіршується. Постраждалі від дій окупаційної влади не можуть захисти свої порушені права та отримати компенсацію внаслідок незаконних та варварських дій російських окупантів. Більше того, росія відмовляється співпрацювати з будь якою стороною щодо розслідування фактів порушення прав людини на окупованих територіях України, що значно поглиблює й без того невтішну ситуацію з їх дотриманням", - сказала уповноважена у справах Європейського суду з прав людини Маргарита Сокоренко під час усних слухань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄСПЛ призначив дату слухань у кримській справі проти росії

Вона зазначила, що беручи до уваги заяви та докази, надані Україною за останні 9 років, включаючи сьогоднішні заяви під час усних слухань, уряд України просить ЄСПЛ визнати росію відповідальною за порушення прав людини, гарантованих Конвенцією, які розглядаються в цій міждержавній справі.

"Наразі очікується рішення ЄСПЛ щодо суті заявлених скарг щодо Криму, а також рішення щодо прийнятності та суті справи щодо політичних в'язнів", - йдеться в повідомленні.

Доповнення

Справа "Україна проти Росії (щодо Криму)" за заявами № 20958/14 та № 38334/18 стосується порушень росією на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополь таких статей Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод: 2 (Право на життя), 3 (Заборона катування), 5 (Право на свободу та особисту недоторканість), 6 (Право на справедливий суд), 8 (Право на повагу до приватного і сімейного життя), 9 (Свобода думки, совісті і релігії), 10 (Свобода вираження поглядів), 11 (Свобода зібрань та об’єднання), 14 (Заборона дискримінації) у поєднанні зі статтями 3, 8, 9, 10, 11 Конвенції та статті 1 (Захист права власності) Першого протоколу до Конвенції, статті 2 (Свобода пересування) Протоколу № 4 до Конвенції.

Анна Мурашко

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Вибухи пролунали в Одесі - ЗМІ

     • 110196 переглядiв