ukenru
v-ukrayini-zbirayut-pidpisi-na-pidtrimku-zatrimanogo-v-italiyi-rezhisera-lavrenchuka

В Україні збирають підписи на підтримку затриманого в Італії режисера Лавренчука

 • 13876 переглядiв

КИЇВ. 10 січня. УНН. В Україні почали збирати підписи на підтримку режисера Євгена Лавренчука, якого було затримано наприкінці 2021 року в Італії за запитом Російської Федерації, інформує УНН.

Деталі

Підписи збирають за підтримки "Коаліції дієвців культури" – проголошеної у Львові ініціативи із захисту культурного розвитку в Україні.

"Коаліція дієвців культури висловлює свою підтримку українському режисеру Євгену Лавренчуку: Російська Федерація вимагає видати їй українського громадянина за звинуваченням у фінансових порушеннях, які він нібито скоїв на її території. Євген був затриманий у Неаполі 17 грудня 2021 року. Ми вважаємо неприпустимою можливу екстрадицію Євгена до Російської Федерації і вимагаємо відправити нашого громадянина в Україну для з’ясування всіх обставин справи", - ідеться у тексті листа.

Лист підписало вже понад сотні людей.

Контекст

Раніше у мережі, зокрема у Facebook-групі Free Eugene Lavrenchuk, з’явилося повідомлення про затримання 17 грудня в Італії українського театрального режисера, номінанта Шевченківської премії, колишнього головного режисера Одеського театру опери та балету Євгена Лавренчука.

Згодом, російська сторона заявила, що Лавренчука, якого взяли під варту правоохоронці Італії, раніше заочно заарештував суд у Москві за обвинуваченням у шахрайстві.

Додамо

Євген Лавренчук – український театральний режисер, із 2018 до березня 2021 року був головним режисером Одеського національного академічного театру опери та балету. Лауреат державної театральної премії України ім. Леся Курбаса за постановку опери «La Traviata» Джузеппе Верді. Організатор численних професійних конференцій та форумів (зокрема, Всеукраїнського оперного форуму Opera Ua), засновник і керівник «Першої української школи театру і кіно».

Свого часу Євген навчався у Москві на курсі Романа Віктюка. Був засновником Польського театру в Москві. Повернувся в Україну в 2015 році через етичну неможливість працювати на території держави-агресора. Наприкінці 2020 року отримав контракт на роботу у Тель-Авіві.

Українські Національні Новини

Суспільство