ukenru
v-ukrayini-vidnovlyuyut-status-genproektuvalnika-obyekta-yaderno-energetichnogo-kompleksu

В Україні відновлюють статус Генпроектувальника об’єкта ядерно-енергетичного комплексу

 • 20884 переглядiв

КИЇВ. 23 червня. УНН. Кабінет міністрів України погодив законопроект щодо відновлення статусу Генпроектувальника об’єкта ядерно-енергетичного комплексу. Про це УНН повідомляє з посиланням на Урядовий портал.

Цитата:

"Сьогодні на засіданні Кабінет Міністрів погодив законопроект, що передбачає повернення статусу генерального проектувальника ядерної установки, уранового об’єкта та об’єкта, призначеного для поводження з радіоактивними відходами", - йдеться в повідомленні.

Деталі

Повідомляється, що законопроект розроблено Міністерством енергетики. Документ передбачає внесення змін до Закону України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку".

Його основна мета – забезпечення безпеки об’єктів ядерно-енергетичного комплексу та обмеження їх впливу на населення і навколишнє середовище відповідно до фундаментальних вимог МАГАТЕ.

"Відновлення статусу Генпроектувальника гарантуватиме високу якість виконуваних проектних робіт. Це забезпечить своєчасне проектування та будівництво нових ядерних об’єктів, продовження терміну експлуатації і підвищення безпеки діючих ядерних установок та інших об’єктів галузі", - зазначається в повідомленні.

Так, головні функції Генпроектувальника полягають у координації всієї інженерної та проектно-конструкторської діяльності на ядерно небезпечних об’єктах, а також забезпеченні виконання вимог ядерного законодавства України та інших нормативних документів при новому будівництві та модифікації енергоблоків АЕС та уранового об’єкта.

Зауважується, що водночас важливим є збереження та ведення унікального архіву оригіналів всієї проектної документації. Це рішення ще повинна ухвалити Верховна Рада.

Довідково

У 2000 році було затверджено нові Загальні положення забезпечення безпеки атомних станцій, в яких було вилучено статус генерального проектувальника об’єкта ядерно-енергетичного комплексу та, як наслідок, функцій і відповідальності, які покладалися на відповідні організації.

Доповнення

Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про заходи з нейтралізації загроз у сфері атомної енергетики та промисловості.

Українські Національні Новини

Політика